Средњошколци и професори о изазовима наставе на даљину: Квиз замијенио контролни, ни пракса није запостављена

Милијана Латиновић
Средњошколци и професори о изазовима наставе на даљину: Квиз замијенио контролни, ни пракса није запостављена

БАЊАЛУКА - Виртуелна дружења, чет и остале новотарије нису непознаница данашњим генерацијама, тако да су се средњошколци у Републици Српској веома брзо уходали и без имало муке одолијевају изазовима које пред њих ставља учење на даљину.

Иако су због ситуације изазване ширењем вируса корона морали да напусте своје учионице, учење и дружење нису заборавили. Средњошколци и њихови професори учионице су “преселили” на онлајн платформе.

За матуранта бањалучке Електротехничке школе Страхињу Радуловића овај начин учења је веома занимљив и инспиративан.

- Информатика и савремене технологије су дио моје свакодневице, тако да ми није било тешко да се прилагодим учењу путем онлајн платформе “Moodle”. Професори нам постављају задатке, ми их преузимамо, рјешавамо и враћамо им путем платформе или и-мејла. Уколико нешто не разумијемо, тражимо додатна појашњења и одлично функционишемо - рекао је Радуловић за “Глас Српске”. Додао је да су професори нашли начин да им омогуће и одређен вид практичне наставе, да ни у том сегменту не буду ускраћени.

- Задају нам практичне задатке које реализујемо код куће путем разних симулатора, а често имамо и квиз такмичења, што је занимљив начин за провјеру знања - додао је Радуловић.

У настави на даљину веома добро се сналази и ученица бијељинске Гимназије “Филип Вишњић” Ивана Пијетловић.

- Издвојила бих српски језик. Настава из тог предмета је одлично организована, а овај систем учења оставља доста простора за истраживање и више времена можемо посветити писању есеја, који су, чини ми се, сада много креативнији - рекла је Пијетловићева за “Глас Српске”.

Додала је да је на ученицима велика одговорност да се потруде и уз помоћ наставника извуку максимум из свега што им се пружа путем онлајн наставе.

- На неки начин учимо сами себе и ово је прилика да покажемо одговорност - додала је Пијетловићева.

Пред једнаким изазовима нашли су се и професори, који истичу да је прва седмица учења на даљину, које је почело 23. марта, протекла у уходавању и навикавању на нови систем рада.

- Са ученицима радим путем апликације “Google classroom”, која је веома приступачна средњошколцима. Објаснити лекције из физике на даљину није лако, једина могућност је да им доставим материјале, да уче и на основу наученог рјешавају задатке - казала је професорица физике у бијељинској Гимназији “Филип Вишњић” Вера Елез, нагласивши да, осим ученика који вриједно раде и уче, има и оних сналажљивих који преписују задатке од другара. Елезова каже да су се средњошколци веома добро организовали и подијелили у групе, тако да они којима су блиске природне науке ураде задатке и прослиједе их осталима, док други, успјешнији из друштвених наука, помажу онима којима та област слабије иде.

Технологија

Вера Елез је истакла да је било неколико ученика који нису имали могућност да приступе апликацији.

- Проблем су превазишли тако што су се пријавили на налог сестре, брата или некога од родитеља. Према мојим подацима, сви ученици имају могућност да прате наставу - рекла је Елезова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана