Сребреница: Више од 1,2 милиона КМ за подршку пољопривреди, занатству и малим фирмама

Срна
Сребреница: Више од 1,2 милиона КМ за подршку пољопривреди, занатству и малим фирмама

СРЕБРЕНИЦА - Начелник за привреду општине Сребреница Цвијетин Максимовић рекао је да је у 2020. години у овој локалној заједници утрошено више од 1,2 милиона КМ за подршку малим и средњим предузећима, полјопривреди, самозапошљавању, занатско-предузетничким дјелатностима, те новом и ретроактивном запошљавању.

Он је новинарима изјавио да у овај износ нису урачунати подстицаји и различити облици помоћи Владе Републике Српске сребреничким привредним субјектима ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона на рад привреде.

Према његовим ријечима, 500.000 евра од донације Саудијске Арабије за помоћ Сребреници утрошено је за набавку полјопривредне механизације за становништво које се бави овом дјелатношћу.

Набављени су трактори, мото-култиватори, фрезе, косилице, машине за сјетву и вађенје кромпира, опрема за воћаре и пчеларе и разни прикључци за полјопривредну механизацију.

“За подршку самозапошљавању и новом и ретроактивном запошљавању у прошлој години обезбијеђено је 100.000 КМ из општинског буджета и кроз пројекте Завода за запошљавање Републике Српске”, рекао је Максимовић.

Он каже да је 50.000 КМ исплаћено предузећима која се баве прерадом у области пољопривреде, док је по 2.000 до 3.000 КМ исплаћено као вид подршке за неколико малих предузећа.

Максимовић истиче да се завршава јавни позив за додјелу 30.000 КМ из општинског буджета за подршку субјектима из занатско-предузетничке дјелатности.

“Општина је прошле године издвојила 27.000 КМ за прољећну сјетву, а у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбијеђени су сетови сјеменског материјала и вјештачког ђубрива вриједни по 252 КМ, за 120 корисника, ради омасовљења сјетве за обезбјеђење додатних количина хране у периоду пандемије ковид 19”, прецизирао је Максимовић.

Говорећи о пољопривреди, он је нагласио да је предвиђено, али није реализовано 30.000 КМ за подстицај пластеничкој производнји и чека се конституисанје новог сазива Скупштине општине да донесе одлуку о утрошку тих средстава.

Максимовић је рекао да се у припреми буджета општине Сребреница за ову годину значајна средства планирају за подршку пољопривреди, занатству, те малим и средњим предузећима ради њиховог јачанја и проширења производнје, као и повећанја нјеног обима и отваранја радних мјеста.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана