Србин купује Краш

kurir.rs
Србин купује Краш

Мистериозна особа која стоји иза недавне масовне куповине дионица Краша наводно је српски предузетник Небојша Шарановић, у чијем је власништву кипарска групација Kappa Star Limited, преносе загребачки медији.

Портал Новац.хр. наводи да је ова информација проверена из неколико извора, а потврђено је и да се Шарановић крије иза рачуна банке на којем се сада налази шест одсто удјела у фабрици.

Према информацијама Загребачке берзе, на скрбничком је рачуну до четвртка било уписано 3,06 одсто, односно 45.804 дионица Краша, а у петак или понедјељак пређен је праг од пет одсто, што је значи да је према закону обвезно објавити ко стоји иза рачуна.

Оно што је тренутно нејасно јесте због чега он гомила дионице Краша, кад су већ раније из Месне индустрије Пивац и Краш ЕСОП-а долазиле најаве како они неће продавати свој заједнички портфељ од 51 посто дионица.

Медији су покушали да добију одговор од Шарановићеве групације, но речено им је како је он на службеном путу. Иначе, Шарановића називају “краљем папира”, због тога што су у његовој групацији и три фабрике папирнатих производа. Но, Шарановић жели преузети примат и у кондиторској индустрији, а то је потврдио 2017. када је купио компанију Банини.

Занимљиво је да су 2010. српски медији писали како је Краш хтио да купи фабрику слаткиша “Јафа Црвенка”, а Шарановић их је тад одбио. Међутим, Краш никад није послао службену понуду, а Шарановић је тада поручио да планира да шири своју фабрику. Наводно је раније већ хтио да купи Краш.

Хрватски портал наводи да је Шарановић био и блиски сарадник Мирослава Мишковића, као и то да је био комерцијални директор задужен за продају играчака.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана