Спремају храну, а немају ни санитарну књижицу

Данијела Бајић
Спремају храну, а немају ни санитарну књижицу

БАЊАЛУКА - Истекле санитарне књижице, нередовна дезинфекција и дератизација објеката само су неки од пропуста који су ове године уочени у маркетима, ресторанима и другим угоститељским објектима широм Српске, а који су њихове власнике коштали 111.750 марака.

Републичка инспекција за храну је за девет мјесеци ове године извршила 840 контрола ресторана, роштиљница, продавница, маркета, угоститељских и других објеката, од чега су у 315 случајева утврђени различити пропусти.

- Субјектима је изречено 290 управних мјера којима је наложено отклањање неправилности, док су због почињених прекршаја издата 123 прекршајна налога - навели су у Инспекторату РС.

Додали су да су се пропусти који су најчешће констатовани односили на нередовне санитарне прегледе лица која рукују храном, као и непохађање додатних едукација о хигијени хране, те неблаговремено обављање дезинфекције, дезинсекције и дератизације, а уочено је и неажурно вођење евиденција о лабораторијским анализама хране.

Инспектори су контролисали хигијенске услове објеката и опреме, исправност расхладних уређаја, начин чувања хране, хигијенске поступке запослених, доказе о здравственом стању и додатној едукацији лица која раде са храном, декларације и сензорна својства хране и друго.

- У оквиру редовних превентивних контрола производње и промета хране, а с обзиром на тренутну ситуацију са пандемијом вируса корона, инспектори су посебну пажњу у контролама посветили одржавању хигијене просторија и радника у услужним објектима и поштовању прописаних превентивних мјера на сузбијању ширења вируса корона - истакли у Инспекторату.

Извршни директор Удружења потрошача “ДОН” из Приједора Муриса Марић истакла је да инспекција није без разлога издала толике прекршајне налоге, јер ниво хигијене у маркетима, ресторанима, роштиљницама и многим другим угоститељским објектима у Српској није ни близу оном на којем би требало да буде, посебно сад за вријеме пандемије.

- Често смо свједоци да се у ресторанима нередовно мијењају столњаци, као и да се истом крпом бришу све чаше. То је недопустиво, посебно кад вирус корона вреба са свих страна - тврди Марићева.

Додала је да су спорна и средства за дезинфекцију руку и простора, која, како каже, сигурно разређују.

 Рок трајања

У Инспекторату РС кажу да инспекција у претходних девет мјесеци није затекла у промету веће количине хране истеклог рока или измијењених сензорних својстава, која се због тога сматра неприкладном за људску исхрану.

- По налогу инспекције из промета је повучено око 100 килограма различитих намирница. Ријеч је о појединачним случајевима у којима су инспектори затекли по неколико паковања хране којој је протекао рок употребе, а најчешће је ријеч о производима који по својој природи имају краћи рок трајања, као што су млијечни производи, освјежавајућа пића и сокови или кондиторски производи - казали су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана