Спортски камп за српску дјецу из региона и дијаспоре

Срна
Спортски камп за српску дјецу из региона и дијаспоре

БЕОГРАД - У Београду се одржава спортски камп за око 250 дјеце српског поријекла из региона и дијаспоре, међу којима је и око 70 дјечака и дјевојчица из Републике Српске, као и малишани из Црне Горе и Албаније.

Помоћник градоначелника Београда Андреј Младеновић је рекао да је град Београд подржао ову акцију спортског удружења “Спорт старс” које је организовало мултидисциплинарни спортски камп за дјецу српског поријекла из региона, али и из различитих дијелова Европе.

Дјеца ће бити у Београду 10 дана и бесплатно тренирати, укупно је их је око 250, а промотери кампа су славни српски спортисти, сада тренери – Ненад Перуничић, Жељко Танасковић, Богдан Обрадовић, Милорад Косановић и Милан Гуровић.

Младеновић је рекао да је прошле године камп окупио дјецу са Косова и Метохије, док је ове године то проширено па су ту и дјеца из дијаспоре, али и региона, као и Италије, Аустрије, Њемачке, Швајцарске, Шведске.

Он је навео да су дјеца из Албаније српског поријекла, али имају албанска имена, будући да је комунистички режим у Албанији у прошлости на силу мијењао имена и презимена, али они себе сматрају Србима и одушевљени су Београдом.

Према његовим ријечима, мултидисциплинарни камп, који је почео у сриједу, 21. јула, а трајаће до суботе, 31. јула, обухвата пет спортова, а дјеца су смјештена у Дом ученика “Патријарх Павле”, саопштено је из прес-службе града Београда.

Младеновић је рекао да ће током недјеље дјеца да обиђу све важније знаменитости у Београду, попут Калемегдана, споменика Стефану Немањи и Храма Светог Саве, а биће у прилици да виде стадионе “Партизана” и “Црвене звезде”, као и Зоолошки врт, уз пријем у Старом двору.

“Желимо да мало боље науче српски језик, упознају се са Београдом, историјом Србије и нашег града”, рекао је он и подсјетио да су током љета у посјети Београду већ била дјеца из Републике Српске и са Косова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана