Зденка Гаврановић прави мамце за пецање и врстан је риболовац

Srna
Зденка Гаврановић прави мамце за пецање и врстан је риболовац

РИБНИК - Зденка Гаврановић из Рибника једна је од ријетких жена која прави мамце за рибу - вјештачке муве, а уједно је и врстан риболовац.

Некада и по 10 часова сједи за стегом и, неуморно, са љубављу, енергијом и креативношћу везе вјештачке муве које ће можда њој или неком другом рибару омогућити ужитак у хобију на води.

Гаврановићева каже за Срну да се израдом мамаца бави десетак година и да је занат учила од врхунских везача и рибара који долазе у Рибник, у којем се на истоименој ријеци често организују европска и свјетска такмичења у риболову мушичарењем /флај-фишинг/.

"Прво је мој муж почео правити мамце, па онда и ја, гледали смо како то наши пријатељи странци раде и учили смо од њих. Почели смо експериментисати и правити за себе, споро је ишло у почетку и потребно је много времена да се научи", наводи Гаврановићева и додаје да се тај посао увијек учи.

Она наглашава да је ријеткост да се жена бави прављењем вјештачких мува, те да не зна ниједну са ових простора која се посветила овом несвакидашњем и изазовном занату.

Према њеним ријечима, постоје двије врсте мува, тонућа или нимфа, која је тежа због волфрама - односно главице на врху, као и површинска или сува мува.

"Тачно се зна која се мува користи у одређено доба дана и одређено годишње доба, а разликују се и по величинама које су представљене бројевима. Што је већи број, мања је мува и обрнуто", прича Гаврановићева.

Она користи искључиво природне материјале које најчешће преко пријатеља набавља из Србије, Италије, Данске, Шведске и Швајцарске.

Према њеним ријечима, за израду мамаца су потребна пера разних птица, дабинг или крзно од зеца и лојна пера из репа патке.

"Углавном користим пера од фазана и пауна и фарбам их разним бојама. Имамо и своје зечеве, такозване касторексе, а они су најбољи јер имају меко крзно. Ту је и машина - стега, без које се не може радити, те конци, жице и удице", истиче Гаврановићева.

Пет минута јој је потребно да направи једну суву муву, а 10 до 15 минута да направи тонућу муву или нимфу.

Цијена једне муве, и суве и тонуће, јесте двије КМ, а Гаврановићева истиче да посла увијек има и да се од њега може лијепо живјети.

"Ријека Рибник је богата калифорнијском и поточном пастрмком и липљеном. Овдје, због риболова, долазе странци и они купују, а радим и за инострано тржиште и по поруџби шаљем поштом", наводи Гаврановићева.

Ова вриједна Рибничанка је и мајка и домаћица, али и страствени риболовац. О својим успјесима у риболову не жели много да прича јер је очигледно да су јој пресудни љубав и ужитак, а не дужина уловљене рибе.

"Прво сам научила да правим мамце за рибу, па тек онда да пецам. Тешко је рећи шта више волим, можда риболов, јер сам у њему потпуно опуштена. Све то радим са великом љубављу и у тој причи сам пронашла себе", каже Зденка Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана