СПЦ Нови Град: Домаћини могу прослављати крсну славу и поштовати препоруке

Срна
СПЦ Нови Град: Домаћини могу прослављати крсну славу и поштовати препоруке

НОВИ ГРАД- Новоградски свештеник Немања Видић рекао је Срни да крсну славу треба обиљежавати достојанствено, у духу православља и уз поштовање препорука за заштиту од вируса корона.

Свештеник Видић је нагласио да нико није рекао да се не славе крсне славе, нити је то немогуће због препорука здравствених институција.

"Наши преци су сачували крсну славу кроз историју, без обзира колико су тешка времена била. У вријеме ратова и страдања нису напуштане крсне славе. Ни сада то не треба радити", поручио је свештеник Видић.

Он је навео да је пандемија вируса корона, можда, прилика да се вјерници подсјете шта је крсна слава.

"Своју крсну славу домаћин треба да прославља прво достојанствено, у духу православља. Не може се славити слава без славске свијеће, славског жита, славског колача и мириса тамјана. Ми сваки дан имамо ручак, али славски обред је литургија у кући, молитвено окупљање домаћина и гостију. Зато не видим зашто се то не може славити слава ако нема 50 и више гостију и ако нема музике уживо", рекао је Видић.

Видић је рекао да је у српском народу обичај да се крсна слава обиљежава уочи празника, на сам дан славе и наредног дана.

"Сваки домаћин, ако може припремити своју славу, може орагнизовати и све друго. Данас људи раде, па и прије пандемије нису сви гости могли доћи у исто вријеме. Значи, може се организовати да нема кршења прописаних мјера", рекао је Видић.

Он је нагласио да су вјерници од почетка пандемије вируса корона, углавном, поштовали ово правило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана