Дефибрилатор на услузи бањалучанима: Спас у секунди кад срце стане

Милијана Латиновић
Дефибрилатор на услузи бањалучанима: Спас у секунди кад срце стане

БАЊАЛУКА - Медицински уређај који спасава животе у првих неколико минута када срце стане, аутоматски екстерни дефибрилатор (АЕД) на услузи је грађанима у бањалучком Банском двору, а због једноставне примјене прву помоћ, када затреба, могу пружити чак и дјеца.

Први екстерни дефибрилатор, који је “рука спаса” на јавним мјестима у земљама широм свијета, Бањалука је протеклог викенда добила захваљујући члановима Ротари клуба који су овај спасоносни апарат на традиционалном хуманитарном балу поклонили Банском двору Културном центру. 

- Ријеч је о уређају који се активира у случају појаве по живот опасних аритмија, коморске фибрилације и коморске тахикардије. Уређај могу да користе и лаици, односно није неопходна никаква специјална обука. Међутим, фирма која је дистрибутер тих апарата обавила је обуку особља у Банском двору - истакао је интерниста и кардиолог Александар Лазаревић.

Нагласио је да је набавка овог апарата вид здравствене медицинске културе и показатељ колико се друштво брине о грађанима. 

- И само један спасен живот овим апаратом значиће да смо повукли прави потез - нагласио је Лазаревић.

Појаснио је да људи код којих наступе срчани застоји падају у несвијест те да су први минути, док у бесвјесном стању чекају прву помоћ, кључни. 

- Оне које задеси такво стање могуће је спасти овим дефибрилатором. Након што се отвори уређај, на српском језику чује се говорно упутство како се користи. Чак и дијете које пажљиво слуша може да рукује њиме. Електроде се прикључе на апарат, а потом ставе на болесников грудни кош. Апарат аутоматски препознаје поремећај ритма и даје електрошок који доводи до успостављања нормалног срчаног ритма. Уколико није ријеч о том поремећају, апарат неће дати електроимпулс - појаснио је Лазаревић и нагласио да се уређај може примијенити и код дјеце. 

Нажалост, нису ријетке ситуације да људи који имају акутни инфаркт миокарда не стигну на вријеме до болнице.  

- Првих неколико минута је кључно. У тренуцима када крв не стиже до мозга пацијент губи свијест. Примјеном овог уређаја пацијент оживљава, а по доласку у болницу могуће је да му се угради стент и да настави нормално да живи - рекао је Лазаревић и додао да је вриједност овог уређаја око 2.400 марака. 

Он је истакао да је, с обзиром на значај овог уређаја, потребно да га имају јавне установе, жељезничка станица, аеродром, трговачки центри, па чак и школе, односно сва мјеста у којима се креће много људи, те подсјетио да је прошле године екстерни дефибрилатор постављен у хотелу “Термаг” на Јахорини.

Примјера ради, на Интернационалном аеродрому у Вашингтону у Америци на сваких 500 метара постављен је један овакав уређај. 

 

Прва помоћ 

Александар Лазаревић истиче да би било добро да се обука за рад са аутоматским екстерним дефибрилатором уведе у склопу обуке за полагање возачких испита.

- Кандидати који полажу возачки испит свакако полажу прву помоћ, па би у склопу те обуке могла бити уведена и едукација за руковање екстерним дефибрилатором - истакао је Лазаревић и додао да би ова обука требало да буде уведена у основне и средње школе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана