Шпански хирург у УКС извео операције минимално инвазивном методом

Срна
Шпански хирург у УКС извео операције минимално инвазивном методом

БАЊАЛУКА - Познати шпански хиругр Диего Гонзалес Ривас данас је у Бањалуци у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске извео три ендоскопске операције примјењујући минимално инвазивну Унипортал ВАТС операцију.

Операције су изведене заједно са љекарима ове здравствене установе, на челу са начелником Клинике за торакалну хирургију Марком Кантаром, саопштено је из УКЦ-а.

Директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је поред модерног и функционалног центра, набавке модерне опреме, и едукација кадра један од приоритета.

"Настављамо са овим и то је још један од доказа да у нашем клиничком центру ради свјетска медицина. Од Риваса сам чуо да имамо добре услове за рад, а посебно ме обрадовало то што је дао комплименте за стручност наше екипе“, истакао је Ђајић.

Он је навео да УКЦ има велике планове у правцу унапређења здравља становника Републике Српске, подсјетивши у том контексту на јучерашњу одлуку Владе Српске о изградњи онколошког центра, те да је у плану унапређење и других области овог центра.

Диего Гонзалес Ривас истакао је да јако квалитетно особље у УКЦ-у, и да види постојање великог потенцијала за развој ВАТС референтног центра за цијелу регију Балкана.

"Сматрам да је ова болница савршено мјесто за тако нешто и одавде можемо учинити много тога и за друге земље Балкана“, рекао је Ривас.

Он је додао да је данас имао и један јако тежак случај централно лоцираног тумора и да је приступ којег користи мање инвазиван јер се операција изводи кроз рез дужине три центиметра, те напоменуо да када се операција уради на мање инвазиван начин, пацијент се брже и опорави.

Начелник Клинике за торакалну хирургију Марко Кантар рекао је да је Унипортал ВАТС хирургија почела да се развија прије неких пет година у виду мањих операција, а да се од тада до данас јако пуно напредовало.

"То смо подигли на виши ниво и дошли смо до тачке када можемо научити најкомплексије операције у грудној хирургији која се изводи минимално инвазивно и када нам треба експерт из те области, а то је управо Ривас“, нагласио је Кантар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана