Шопингхоличари поново хрле у Грац

Јана Кезић
Шопингхоличари поново хрле у Грац

БАЊАЛУКА - Шопингхоличари, али и они које воле да путују за мало новца опет су у акцији, што потврђују у туристичким агенцијама широм Српске, које поново нуде једнодневне излете до европских метропола, међу којима је најпопуларнији Грац.

Да ни обавезно тестирање на вирус корона за невакцинисане, нити страх од заразе нису препрека за одлазак у шопинг преко границе или само кафу на неком од европских тргова, доказ су, како потврђују у агенцијама, распродате карте за кратко вријеме.

У нади да се ситуација са короном неће погоршати и да епидемиолошке мјере неће бити пооштрене, туристичке агенције спремиле су понуду јесењих шопинг тура. 

Из туристичке агенције “Смиљић травел” из Бањалуке објашњавају да је услов за путовање потврда о вакцинацији, односно да је од ревакцинације прошло 14 дана, док путници који нису вакцинисани морају имати брзи антигенски тест, који се, како кажу, уз њихов ваучер плаћа у пола цијене.

- Једнодневно шопинг путовање у Грац је било прво европско организовано путовање након ублажавања мјера због короне и било је поприлично велико интересовање, па смо на основу тога одлучили да повећамо број тура за ту дестинацију - рекли су из ове туристичке агенције.

Како кажу, с обзиром на то да је на првом путовању прошло све како треба, одлучили су да поново организују шопинг туре, али уз дозу опрезности због ситуације са вирусом корона.

- Дешавало се да пар дана пред одлазак на путовање неки путници откажу, јер су заражени или се просто плаше цјелокупне ситуације, али било је доста оних који су се јављају дан пред сам пут тражећи мјесто - казали су “Смиљић травелу”. Како додају, цијене зависе од дестинације, а одлазак у Грац, за који се тражи карта више, кошта око 45 КМ.

Једнодневне шопинг туре у Грац, али и Београд, Загреб и Сплит нуде и у туристичкој агенцији “Вуковић” из Приједора, гдје се цијене једнодневних путовања крећу од 25 КМ.

- Велико је интересовање за све аранжмане, одзив је заиста велики. У Хрватску је од 1. јула могуће ући без туристичке резервације, па су од тада и омогућени једнодневни излети - казали су из ове агенције.

Из бањалучке туристичке агенције “Travel4fun” казали су за “Глас Српске” да због великог интересовања путника за шопинг туре настоје да сваког викенда нешто организују.

- Деси се, наравно, да капацитети некада не буду довољно попуњени, али генерална оцјена је да смо задовољни бројем људи који се пријављују да иду на једнодневне излете и сва мјеста се веома брзо попуне - казали су у овој агенцији, додајући да планирају да у октобру организују и излет у Трст.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић казала је да се људи одлучују на ову врсту путовања из различитих разлога.

- Једни иду због шопинга, други да пропутују, трећи иду јер се плаше да ће се ускоро опет позатварати границе. У већини случајева је то да оду негдје из мјеста у коме живе и да виде нешто другачије - казала је Марићева, додајући да има и људи који ће отићи у шопинг преко границе јер воле да носе све што је са запада.

Како каже, њима није битно да ли је тамо роба квалитетнија или јефтинија, битно им је да кажу да су нешто купили у Грацу, Бечу или Милану.

Излет на море

Осим великог интересовања за шопинг туре, туристичким агенцијама су се током љета грађани често јављали због једнодневних или викенд одлазака на море. Како су потврдили, цијена је зависила од дестинације, па је тако, на примјер, једнодневни одлазак у Неум коштао 30 КМ, а ноћење у Макарској 90 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана