Соколац: Млади помажу локалну заједницу малим пројектима

Срна
Соколац: Млади помажу локалну заједницу малим пројектима

СОКОЛАЦ - Фондација "Мозаик" потписала је данас на Сокоцу уговоре са младима о реализацији пет пројеката који су добили највећи број гласова на јавном позиву Омладинске банке Соколац, укупне вриједности 7.500 КМ.

Средства су одобрена и уговори потписани за реализацију пет пројеката - "Разгледница са Романије", "Бициклизам као стил живота", "Уређење купалишта Бук", "Млади једни за друге - млади за старе" и "Туристичка сигнализација", те додала да њихова реализација почиње 24. августа и траје до 24. октобра.

Највише гласова добио је пројекат "Туристичка сигнализација", за који је главни координатор Милица Вуковић рекла новинарима да је група младих жељела да стави фокус на археолошки туризам.

Она сматра да је гласиначка култура једна од најзначајнијих археолошких ископина на простору западног и централног Балкана која није довољно позната локалном становништву.

"Желимо што више да промовишемо археолошки туризам и са овим пројектом ћемо урадити путоказне и информативне табле на два локалитета, први – Унеском награђени и заштићени локалитет Некропола стећака - Лубурић поље, а други - локација на којој су ископана чувена гласиначка колица", рекла је Вуковићева.

Она је додала да ће на овим локалитетима табле бити исписане на српском и енглеском језику.

Армела Рамић, менаџер грантова фондације "Мозаик", рекла је новинарима да је за сваки од пет пројеката одобрено по 1.500 КМ, та да ова средства додјељује управа Омладинске банке.

Она је подсјетила да је "Мозаик" у мају са општином Соколац потписао четворогодишњи меморандум којим је успостављена Омладинска банка Соколац, што подразумијева да млади имају на располагању одређени фонд за пројекте који су од значаја за локалну заједницу.

Начелник општине Милован Бјелица нагласио је да је меморандум са "Мозаиком" потписан у оквиру политике коју води ова општина, а којом се посебна подршка у свим садржајима пружа младима.

Он је навео да је Омладинска банка Соколац један од тих пројеката којим је препозната вриједност ове активности у подстицању омладине да ствара боље услове за рад.

"Надам се да ће се ово ширити и да ће временом активисти ове организације радити на већим пројектима који су од интереса за локалну заједницу", рекао је Бјелица.

Ања Крсмановић из Омладинске банке Соколац нагласила је да је ово био први јавни позив младима у овој општини, на који је у првом кругу пријављено 15 пројеката, те да је након гласања прошло пет од 10 који су били у ужем избору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана