Соколац: Дефинисати статус центра за унапређење пољопривреде

Срна
Соколац: Дефинисати статус центра за унапређење пољопривреде

СОКОЛАЦ - Соколачки Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју требао би да ове године оживи рад у пуном капацитету и почне са производњом безвирусних сјемена, након што прецизно буде дефинисан његов статус, рекао је Срни начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Он је нагласио да се већ шест година настоји ревитализовати Центар и да за сада није било већег напретка у тражењу начина да постане институт који ће се бавити производњом безвирусног сјемена кромпира и ситних смјемена крмног биља, пружењем научних и стручних услуга, те развојем партнерства са јавним и приватним сектором. 

Бјелица је нагласио да су крајем прошле седмице у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српке у Бањалуци вођени разговори о дефинисању статуса овог центра, коме су присуствовали представници Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци, Пољопривредног института Републике Српске, Организације за храну и пољопривреду УН (ФАО) за БиХ, соколачке Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, те пољопривредних произвођача. 

Он је најавио да ће током марта разговори бити настављени на Сокоцу и да ће бити именован тим и одговорно лице које ће покретати и водити активности на оживљавању Центра за унапређење пољопривреде. 

"Очекујемо завршне разговоре у проширеном саставу, када ће бити донесена коначна одлука да ове године кренемо са сијањем, са ревитализацијом лабораторије и реконструкцијом неопходном за прву фазу оживљавања Центра", нагласио је Бјелица. 

Он очекује снажније укључивање ФАО у овај пројекат, с обзиром на то да је, како каже, ова организација УН, раније резервисала знатан дио средстава за поновно покретање Центра на Сокоцу. 

Према његовим ријечима, у вишегодишњим активностима на оживљавању рада договорено је да се изврши ревитализација Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинским подручјима, како би производио безвирусно сјеме кромпира и ситна сјемена (крмног биља и житарица), али до сада није било значајнијих помака. 

Влада Републике Српске откупила је 2013. године Центар за унапређење пољопривреде Соколац у стечају за 877.000 КМ, а потом је донесена одлука да се прикључи Пољопривредном институту Републике Српске као посебна организациона јединица. 

Бјелица је подсјетио да се приликом огледног орања и сјетве 2016/2017 године у организацији Пољопривредног института Републике Српске, показало да су за припрему земљишта површине 53 хекатара у посједу Центра потребна значајна средства и да је за то потребна помоћ више институција и организација. 

Центар за унапређење пољопривредне производње почео је са радом средином седамдесетих година прошлог вијека, а замишљен је као институција која ће се бавити пољопривредном производњом у брдско-планинском подручју под надзором стручњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана