Шницла постала луксуз

Данијела Стоканић
Шницла постала луксуз

Бањалука - Продаја домаћег меса и сувомеснатих производа у месницама широм Републике Српске, упркос нижим цијенама, двоструко је мања у односу на лани, због чега многи месари тврде да би могли ставити катанац на радње.

Узрок све слабије потражње је, како кажу месари, лоша финансијска ситуација становника, али и куповина јефтинијег меса из увоза које се продаје у многим маркетима.

Месари истичу да становници највише купују пилетину и свињетину и то углавном по 300 грама, а ријетки су они који пазаре килограм.

Месо је у односу на лани у већини месница у РС јефтиније и до 20 одсто, а према најавама месара, пад цијена би могао бити настављен. У бањалучкој месници "Код Лазе и сина" истичу да је свака година за месаре све лошија.

- Продаја је за годину упола смањена. Муштерије су остале исте, али количине које купују су много мање. С обзиром на то да је данас тешко доћи до марке, својим муштеријама месо и сувомеснате производе дајемо "на теку" - рекао је власник меснице Лазо Шешић и додао да су Бањалучани, упркос тешкој ситуацији, поштени и да редовно плаћају дуг.

Ништа боља ситуација није ни у Приједору, гдје се месари жале да продају све мање количине меса.

- Катастрофа. Месо се купује по 200 грама, а јуче сам продала само 100 грама мљевеног меса. Жена средњих година и лијепо одјевена је најприје обилазила око фрижидера, чекајући да један купац оде, затим је почела да се извињава, па потражила 100 грама мљевеног меса - казала је продавачица Јелена Бабић.

Продајом су незадовољни и месари у Бијељини који кажу да не памте лошију годину. Да је тако потврђују и у месној индустрији "Месопромет" Бијељина.

- Продаја меса и месних прерађевина у односу на лани је много лошија. Становници најчешће купују најјефтинију кобасицу, свињетину и пилетину - рекли су у овој месној индустрији. 

Ни херцеговачки месари не крију разочарање када је у питању продаја домаћег меса и сувомеснатих производа. Они, осим куповне моћи становника, као узрок наводе и све већи број маркета који нуде месо из увоза по нижим цијенама.

- Месо из наше радње ове године је јефтиније за најмање 20 одсто у односу на прошлу годину. Међутим, упркос томе, ми ове године биљежимо пад продаје за исто толико - рекао је власник једне требињске меснице Жељко Роган.

Слична ситуација је и у месницама у Зворнику, Источном Сарајеву и Добоју, гдје због лоше продаје многи месари размишљају о затварању радњи.

У Покрету потрошача РС истичу да је куповна моћ становника све лошија, како у РС, тако и шире, у чему леже узроци лоше продаје меса.

- Док плате све обавезе, грађанима остане веома мало новца за храну, на којој највише и штеде. Због тога већина становника не купује квалитетно месо, него бира оно најјефтиније из увоза, које се може наћи углавном у већим маркетима - рекли су у Покрету потрошача.

Домаће

Бањалучанка Верица Марић истиче да купује искључиво домаће и квалитетно месо, које се само може наћи у месницама, а никако у маркетима и самопослугама.

- Додуше, не купујем много, чисто онолико колико је потребно за ручак и то не баш сваки дан. С обзиром на то да су наша примања све нижа, и месо нам постаје луксуз - рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана