Смедеревска Паланка: Камен темељац за изградњу станова за избјеглице

Тањуг
Смедеревска Паланка: Камен темељац за изградњу станова за избјеглице

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - У Смедеревској Паланци данас је положен камен темељац за изградњу 15 станова за избегличке породице из БиХ и Хрватске, чији је завршетак планиран за јануар наредне године.

Изградња 15 станова у Смедеревској Паланци део је Потпројекта 9 у оквиру Регионалног стамбеног програма. Потпројекат је вредан више од 25 милиона евра и предвиђа изградњу укупно 1.080 станова.

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да је до сада стамбено збринуто више од 4.000 избегличких породица, а да је око 7.000 породица чији стамбени проблем мора да се реши.

“За ових неколико година смо обезбедили 4.300 стамбених решења за оне који више од 20 година трагају за својом имовином, која је остала на другом порстору, у њиховом завичају. Зато је наш циљ да у потпуности решимо стамбено питање за избегличке породице”, рекао је Дачић.

Он је додао да је напредак стамбеног програма заједнички успех и потврда посвећености да се испуне договори о интеграцији избеглица у Србији.

Дачић је навео да је реализација Програма важан сегмент решавања питања избеглица, а да је наша држава дуго и упорно радила на томе да дође до постигнућа и међународних похвала за наш учинак.

Поручио је да ће Влада Србије наставити да подржава Регионални стамбени програм док све избегличке породице не буду трајно збринуте.

Како је рекао, Потпројекат 9 предвиђа укупно 1.080 стамбених решења и то: изградњу 350 и куповину 100 станова, изградњу 50 монтажних кућа, доделу 200 пакета грађевинског материјала и куповину 380 сеоских кућа.

У том потпројекту, стамбени објекти градиће се у више јединица локалне самоуправе, а завршетак тих радова очекује се до краја 2021. године.

Вредност радова у Смедеревској Паланци је око 340.000 евра.

Дачић је подсетио да је Програм већински финансиран донаторским средствима, и захвалио донаторима из ЕУ, која је највећи контрибутор, али и донаторима из САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Упутио је захвалност и УНХЦР-у и ОЕБС-у на помоћи у овом процесу.

Додао је да у пројекту важну улогу имају јединице локалне самоуправе, које су изразиле спремност да учествују у овом подухвату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана