Смеће из Дрвара одлази до краја фебруара

Милијана Латиновић
Смеће из Дрвара одлази до краја фебруара

ДРВАР - Управа за инспекцијске послове ФБиХ расписала је Јавни позив за измјештање и уништавање италијанског отпада нелегално депонованог у Дрвару, а уколико не буде непредвиђених ситуација до краја фебруара идуће године смеће ће бити одвезено са подручја ове општине.

Начелница Дрвара Душица Рунић рекла је за “Глас Српске” да је ово други веома значајан корак у рјешавању овога проблема.

- Наставићемо да пратимо ситуацију у нади да ће све бити ријешено. Отварање понуда заказано је за 9. новембар, а према мојим сазнањима постоје фирме у Лукавцу и Илијашу које испуњавају тендерске услове за овај посао. Наведено је да је рок за извршење 90 дана и ако све буде у реду можемо очекивати да од краја новембра па најкасније до краја фебруара отпад буде одвезен и на еколошки прихватљив начин уништен - истакла је Рунићева.

Подсјетила је да је први значајан корак у рјешавању овог проблема учињен када је федерално Министарство за заштиту животне средине и туризам укинуло дозволу за даљи увоз, захваљујући ангажману грађана и локалне власти.

Предузеће “Кром рециклажа” из Дрвара увезло је почетком јула у БиХ неколико стотина тона текстилног отпада. Ова фирма све потребне дозволе за увоз текстилног отпада из Италије добила је од надлежних кантоналних и федералних институција. Сумњиви отпад истоварен је у старој индустријској зони у Дрвару, а за предузеће које је увезло отпад везује се низ нерегуларности, од тога да је регистровано на адреси локалне управе, до тога да нема ниједног запосленог.

Након што су се грађани и локална власт побунили и неколико дана протестовали надлежно федерално министарство поништило је дозволе, а у истрагу се укључила и СИПА.

Закључком Владе ФБиХ од 28. августа, Фонд за заштиту животне средине у том ентитету био је дужан да обезбиједи новац за уклањање нелегално депонованог отпада на подручју ових општина, а Федерална управа за инспекцијске послове да покрене процедуру збрињавања 414 тона отпада на еколошки прихватљив начин. Осим Дрвара, текстилни отпад из Италије истоварен је и у Босанском Грахову и Бихаћу.

Финансирање

У Фонду за заштиту животне средине ФБиХ раније су рекли “Гласу” да су у могућности да благовремено изврше реализацију дијела закључка федералне Владе који се односи на њихова задужења.

- Новчана средства се додјељују у складу са правилницима Фонда и биће  оперативна након спроведених процедура од стране Федералне управе за инспекцијске послове - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана