Служена литургија и парастос за 81 погинулог борца и 10 цивила на Борикама код Рогатице

Срна
Foto: Срна

РОГАТИЦА - У Цркви Светог Петра и Павла на Борикама код Рогатице данас је служена света литургија, након које је око храма обишла литија, а испред спомен-плоче служен је и парастос за 81 погинулог борца и 10 цивилних жртава рата из одбрамбено-отаџбинског рата.

Делегације општине и општинске Борачке организације положиле су вијенце.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је новинарима да је Илиндан традиционални празник на који се окупља народ овога краја, а и шире.

"На неки начин изражавамо наше поштовање и захвалност погинулим борцима. У Рогатици се ради на стамбеном збрињавању породица погинулих бораца, те на запошљавању дјеце погинулих бораца, у оквиру реалних могућности", напоменуо је Јагодић.

Он је оцијенио да се не може бити задовољно начином и брзином рјешавањем проблема борачких категорија, али постоји добра воља и намјера да се све рјешава.

Јагодић је истакао да је у фази пројектовања централни споменик свим погинулим борцима и цивилима са подручја општине, који ће бити постављен у центру Рогатице, а биће урађена конструкција финансирања.

Предсједник Општинске борачке организације Мишо Соколовић рекао је новинарима да је спомен-плочу са фотографијама бораца у порти храма поставила Црквена општина Борике, а потребно је поставити још четири спомен-плоче по мјесним одборима, као и у центру Рогатице изградити централни споменик за све погинуле борце.

 

Према његовим ријечима, постављена су два спомен-обиљежја, у Кукавицама и Месићима, а у овој години биће пстављена спомен-плоча са именима 55 погинулих бораца и пет цивилних жртава рата у Мјесном одбору Козићи.

Он је напоменуо да је око 40 породица погинулих бораца аплицирало за новчана средства, а тражили су надокнаду по 8.000 КМ за стамбено рјешавање проблема, а око 20 породица погинулих бораца траже неко стамбено рјешење.

"Ради се једна стамбена зграда у којом ће станови бити намијењени за интерно расељена лица и породице погинулих бораца", рекао је Соколовић.

У порти храма одржан је и избор најљепших крсних колача, а у конкуренцији 19 колача прву награду - 200 КМ освојила је Милица Деспотовић, другу у износу од 150 КМ Бранка Сорак и трећу, односно 100 КМ, Соња Каришик 100 КМ.

Сви остали учесници добили су по 30 КМ за учешће.

На овом "Илинданском сабору", који траје три дана, биће одржана такмичења у натезању конопца, трке коња босанске и арапске пасмине , пјшачке трке , такмичења у малом фудбали, бацање кугле и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана