Служен парастос за 22 жртве усташког терора на Радловцу

Срна
Служен парастос за 22 жртве усташког терора на Радловцу

ПРЊАВОР - Код спомен-обиљежја на Радловцу, недалеко од Прњавора, данас је служен парастос за 22 Србина из села Млинци, Парамије, Чорле, Доњи Гаљиповци и Срповци које су усташе заклале на данашњи дан 1941. године.

Парастос су организовали Мјесна борачка организација Прњавор, општинска организација СУБНОР-а и породице жртава усташког терора.

Предсједник СУБНОР-а Раде Радоњић рекао је да је најмлађа жртва имала 17, а најстарија 49 година.

"Изгубили су живот само зато што су били Срби. Ти људи су били недужни што је додатни разлог да очувамо сјећање на њихову жртву", истакао је Радоњић.

Он је подсјетио да се у непосредној близини налази и такозвана Зихова јама, у коју су бацани Срби за вријеме Другог свјетског рата.

"У плану је да то мјесто буде означено и да се служи помен убијенима. Нема прецизних података о броју жртава које се налазе у тој јами, не знам ко би могао навести право стање и како су ти људи страдали, наводно су људи бацани у кречану", рекао је Радоњић.

Мирослав Војводић, унук убијеног Рајка Васића, рекао је да се више не смије ћутати о оваквим догађајима из прошлости.

"Морамо бити гласнији, причати шта нам се догодило у 20. вијеку, да нам се таква трагедија не би поновила. Сва стратишта, гдје год је страдао иједан невини човјек, без обзира на вјеру и нацију, морају бити обиљежена, посебно због младих који морају да схвате шта се догађало и да се боре да се то више никада не понови", рекао је Војводић.

На подручју општине Прњавор постоји још неколико масовних гробница из Другог свјетског рата, од којих су највеће у Штрпцима, Кремни, Поповићима, Вијачанима, Палачковцима и Илови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана