Служен парастос у Скеланима: На кућном прагу убијали дјецу, жене и старце

Срна
Служен парастос у Скеланима: На кућном прагу убијали дјецу, жене и старце

СКЕЛАНИ - Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села које су сребреничке муслиманске снаге убиле у грађанском рату, а њих 69 усмрћено је на данашњи дан 1993. године.

Више стотина становника средњег Подриња са обје стране Дрине присуствовало је парастосу, као и бројне делегације.

Цвијеће су положили предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Миодраг Линта, посланик у Народној скупштини Републике Српске Саво Вулић, те генерал Милан Торбица испред Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.  Цвијеће су положиле и делегације Савеза логораша, ветерана и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, те делегације борачких организација и општина Сребреница, Братунац, Зворник, општине Бајина Башта у Србији и бројне страначке делегације.

Генерал Торбица рекао је овом приликом да је Војска Републике Српске посљедња формирана на простору бивше Југославијем што показује да се Срби нису припремали за рат, за разлику од осталих чије су војске формиране годину или двије раније.

-Према датумима страдања и погибије Срба види се да су они убијани и гинули у одбрани својих породица и огњишта у првој ратној години, а многи прије формирања Војске Републике Српске. То потврђују и британски документи и демантују многе ха{ке пресуде - рекао је Торбица.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је новинарима да се народ окупио да ода дужну почаст погинулима.

- Више од 500 Срба, већина цивила, из сребреничке општине настрадало је у посљедњем рату. Села и српска имовина и богомоље су уништени и нико због тога није одговарао, што говори о професионалности и објективности судова који доносе политичке пресудем осуђујући само Србе. Али, стање се мијења, објављивањем разних тајних докумената долази се до истине о рату и начину страдања у БиХ - поручио је Грујичић.

Изразио је очекивање да ће, ипак, неко од муслиманских починилаца злочина над Србима у овом крају одговарати.

Парастосу у Скеланима претходили су парастоси, прислуживање свијећа за покој душа убијених и полагање цвијећа код споменика у оближњим селима Ћосићи и Калиманићи чији су становници, такође, настрадали на данашњи дан прије 27 година.

Од 305 убијених Срба из овог краја у посљедњем рату, више од половине били су цивили - жене, дјеца и старци.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско, са јасном намјером да изврше етничко чишћење.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима је неколико дјеце и 15 жена. Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.

Становници су тражили спас у повлачењу према граничном мосту ка Бајиној Башти у Србији, док су неки покушали спасити животе препливавањем Дрине.

Мост преко кога се цивилно становништво једино могло пребацити у Србију био је под сталном митраљеском ватром и постао је српско стратиште. Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година.
Тада малољетни Цветко Ристић из Кушића остао је без цијеле породице, куће и имовине. Убијени су му родитељи, сестра, а братове посмртне остатке још није пронашао, док му је након 16 година обновљена запаљена кућа.

Перса Јаковљевић из Кушића каже да је напад на село почео у рану зору.

- Са дјецом сам побјегла према Скеланима и успјели смо преко моста прећи у Бајину Башту и прије него су муслиманске снаге стигле у Скелане и почеле пуцати по мосту гдје су многи настрадали - присјећа се ова жена додајући да јој је тог дана погинуо супруг Миленко, а раније и дјевер Благоје бранећи кућни праг.

Линта рекао је да је јасно да је злочин над српским народом у Скеланима код Сребренице била геноцидна политика планираног истребљења Срба са лијеве стране Дрине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана