Служен парастос најмлађем одликованом борцу Споменку Гостићу

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске Споменк Гостић погинуо је на данашњи дан прије 30 година на озренско-маглајском ратишту, те је тим поводом данас служен парастос у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју.

Свештеник Растко Максимовић је рекао да је одата захвалност Гостићу и свим див-јунацима страдалим у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Мајка Црква се увијек молитвено сјећа и не допушта да овакве жртве оду у заборав. Напротив Споменкова жртва показује нама, као и што нас историја увијек учи, како се заслужују небеске висине које воде у царство небеско", рекао је Максимовић новинарима.

Након парастоса вијенац је пред спомен-бистом Споменка Гостића у порти Спомен -храма положио потпредсједник добојских Младих социјалдемократа Алекса Мирчетић који је истакао да грађани Републике Српске, поготово млади, не смију да забораве на жртву Гостића.

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године у Добоју, а као припадник Војске Републике Српске погинуо је од гранате 20. марта 1993, недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен. Тада је, осим њега, живот изгубило још пет српских војника.

Сахрањен је на мјесном гробљу, гдје почивају његова мајка и бака, које се, као и Споменково село Јовићи, данас налази у Федерацији БиХ.

Након што је у рату остао сам, Споменко се придружио војсци, гдје је прво био курир, да би касније развозио храну војницима.

Неколико мјесеци прије погибије наишао је на мину док је коњском запрегом развозио храну по линији, када је и лакше рањен. Касније је отишао код артиљераца, гдје је и окончао свој млади живот.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју која је 20. марта 2014. године постављена у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Чланови Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Републике Српске из Бијељине обновили су 2017. године споменик на мјесном гробљу Горњи Улишњак, а добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са Гостићевим ликом у Улици војводе Степе у Добоју.

Спомен-кип Споменка Гостића постављен је 24. августа 2021. године у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

О Споменку је снимљен четрдесетпетоминутни документарни филм "Споменко на вјечној стражи" и написана књига "Споменко и Озрен", чији је аутор Миле Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана