Словеначки универзитети врбују младе из БиХ: Борба за пуније амфитеатре не познаје државне границе

Анита Јанковић Речевић
Словеначки универзитети врбују младе из БиХ: Борба за пуније амфитеатре не познаје државне границе

БАЊАЛУКА - Представници неколико словеначких факултета крајем мјесеца стижу у Бањалуку са примамљивом понудом за будуће студенте, а надлежни у Српској сматрају да у борби за пуније амфитеатре исти принцип треба да примијене и домаћи факултети, агресивније се промовишући у иностранству.

Наиме, 30. септембра у Бањалуци биће одржан сајам “Образовање у Словенији”, на којем ће се, с циљем привлачења студената из Српске, представити четири словеначка факултета, двије високе школе, један универзитет те компанија “2ТМ”, која је организатор догађаја.

- План је да представимо перспективне студије из области информационих технологија, рачунарства, логистике и шпедиције, дигиталне умјетности, мехаторнике, грађевинарства... Млади ће добити и информације о бесплатном студирању у нашој земљи, а послије завршетка студија чека их брзо запослење у Словенији или некој од земаља ЕУ - кажу у компанији “2ТМ” и наводе да ће сајам 14. и 15. октобра бити одржан у Сарајеву.

У Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС наводе да овај догађај јавним универзитетима у Српској може бити одличан примјер шта треба да раде, односно како треба да промовишу своје факултете ван БиХ и окрену се ка интернационализацији као и све државе у региону.

- Цијели регион има исти проблем, негативне демографске трендове, што доказује и овај сајам, јер да Словенија има довољно дјеце која би студирала, не би их тражила ван граница своје државе. Њемачка се деценијама бори са мањком студената, њен високообразовни систем почива на страним студентима, а оно што је за наше студенте Њемачка, може бити Српска за студенте трећих и неразвијених земаља - истичу у ресорном министарству и наводе примјер великог броја страних студената из Индије, Пакистана, Украјине који се образују на медицинским факултетима у РС.

Додају да је много разлога због којих је Српска привлачна студентима поменутих земаља, наводећи да је на првом мјесту геостратешки положај, као и чињеница да су наши факултети акредитовани и признати ван БиХ.

- У томе треба видјети шансу и максимално је искористити. Треба и проширити капацитете домаћих факултета за одвијање наставе на енглеском, али и да сваки има алумни центар који прати свршене студенте. Такође, треба да формирамо регистар наших држављана који студирају ван БиХ, што већ радимо, обезбиједимо им прилику за запослење д би се вратили у матичну земљу - кажу у ресорном министарству и додају да ће с циљем превазилажења проблема са мањком студената у наредном периоду анализирати студијске програме. Такође, истичу да ће припремити и сет мјера којима ће се рационализовати број и врста програма, креирати систем студирања на националним идентитетским дисциплинама које су угрожене због слабог интересовања студената те обезбиједити заштита и опстанак програма од општег јавног интереса за РС.

Из бањалучког Универзитета кажу да је у њиховим стратешким циљевима и сада високо постављена интернационализација и међународна сарадња.

- Активно учествујемо на сајмовима образовања у Србији, а јачамо и сарадњу са великом бројем европских и свјетских универзитета. Медицински факултет у Бањалуци уписаће око 100 страних студената, а једна од предности коју нудимо странцима су и бесплатни курсеви српског језика - навели су из Универзитета у Бањалуци.

Да се више мора радити на довођењу студената сматра и проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић.

- Први корак који би се могао предузети је да студентима из Србије понудимо стипендије, јер је то значајно тржиште за наша два универзитета - рекао је Владичић.

Конкурентност

У ресорном министарству наводе да образовне установе из иностранства нису значајно конкурентније у односу на домаће факултете.

- Бесплатно образовање у Словенији је било конкурентно у односу на наше до 2020, када смо и ми увели бесплатно високо образовање. Када је у питању квалитет студија, и ту смо конкурентни, јер су наши факултети акредитовани - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана