Шљива пропада у камионима због чекања на граници

Анита јанковић речевић
Шљива пропада у камионима због чекања на граници

БАЊАЛУКА - Берба раних сорти шљиве у Српској почела је прије неколико дана, а домаћи произвођачи забринути су да ће, упркос доброј сезони, сабирати губитке јер им, због проблема на граничном прелазу у Хрватској, воће предуго стоји у камионима и пропада.

Произвођач шљиве из Угљевика и предсједник Управног одбора Удружења воћара РС Дарко Милошевић истиче да се проблем појавио јер је Хрватска, након што је ЕУ донијела директиву да воће и поврће које улази на њену територију мора имати фитосанитарни сертификат, дозволила проток те робе само на граничним прелазима Градишка и Метковић, за разлику од раније, када су била отворена четири прелаза.

- Проблем није контрола сертификата. Хрватска као прва земља чланица ЕУ дужна је да преконтролише тај документ, али радно вријеме њихове фитосанитарне службе је од осам до 16 часова. То значи да, ако не успијемо проћи контролу до 16 часова, шлепери са шљивом морају чекати идући дан. За то вријеме шљива дозријева и губи на квалитету - прича Милошевић. Наводи да фитосанитарна служба у Хрватској викендом уопште не ради, што је додатно погубно за произвођаче.

- Шљива треба да крене за извоз у року до 48 сати након бербе, а то није могуће ако беремо петком. Понедјељком у Градишци зна бити 20 камиона натоварених шљивом која је убрана за викенд и велико је питање да ли ће фитосанитарни надзор обрадити све за осам сати јер готово цијела БиХ иде на тај прелаз. Метковић користи само Херцеговина - жали се Милошевић.

Наглашава да су се извозници и произвођачи овог воћа из Српске и ФБиХ, удружени у Асоцијацију “БХ шљива”, обраћали ресорним ентитетским министарствима, који нису надлежни за то питање, али и надлежном министарству на нивоу БиХ, али за сада нема рјешења.

- Прво смо тражили отварање још једног прелаза, али нам је речено да треба проћи много времена да се све то припреми, због чега смо затражили дуже радно вријеме хрватске фитосанитарне службе током јула, августа и септембра, с циљем да роба брже стиже у западне земље ЕУ, али за сада ништа од тога. Чекамо помоћ надлежних - прича Милошевић.

Први воћар Српске Драгоја Дојчиновић каже да исти проблеми чекају и друге произвођаче, уколико се нешто под хитно не промијени.

- Ускоро дозријевају бресква и крушка. То је све лако кварљива роба која не може сатима, а да не причам данима, чекати на граници. Камиони са воћем чекају и по два дана у Градишци, тако да, осим што не испоштујемо уговорени долазак и плаћамо пенале, роба нам пропада - прича Дојчиновић.

Додаје да им главобољу задаје и рад домаће фитосанитарне службе.

- У љетном периоду када воће стиже нама је потребно да инспектори раде 24 сата. Сваке године морамо вући за рукав ресорне министре да донесу одлуку о продужетку рада. Истина, излазили су нам у сусрет, али све то буде на пола сезоне, кад већ претрпимо одређену штету. Требало би да та мјера буде трајна и да се активира по потреби - предлаже Дојчиновић.

Квалитет

Дарко Милошевић каже да је овогодишњи квалитет шљиве одличан, да је плод крупан и довољно сладак, нагласивши да су приноси “чачанске љепотице” која се тренутно бере мањи за 20-30 одсто у односу на лани.

- Откупна цијена за извоз је 0,80 КМ и ми смо задовољни. То је коректна цијена, када се узму у обзир сва улагања и само са подручја Угљевика требало би да извеземо од 2.500 до 3.000 тона шљиве - рекао је Милошевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана