Сљедеће године у школама о историји РС

ATV
Сљедеће године у школама о историји РС

Основци и средњошколци од наредне школске године први пут ће изучавати лекције о настанку Републике Српске, потврђено је АТВ-у у Министарству просвјете.

Већ од септембра у основне школе стиже нови уџбеник историје за девети, а од наредне школске године и нови уџбеник за 3. и 4. разред гимназије са лекцијама о Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Ми желимо да своју истину или наше виђење протеклог рата пренесемо на ученике у Републици Српској, јер у овој држави постоје минимално четири истине”, рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади РС.

Недавно је усвојен нови наставни програм из историје којим су уведене лекције о настанку Републике Српске. У плану је увођење посебне наставне теме, обједињене у четири лекције.

– Распад бивше Југославије и стварање Републике Српске од ’91 до ’95. године
– Гарађански рат у БиХ од ’92 до ’95 године
– Најзначајнији догађаји у стварању Републике Српске
– Дејтонски споразум
– Развој Републике Српске у периоду полсије Дејтонског споразума

Лекције о историји Српске иду у уџбенике без обзира на меморандум потписан у сарадњи са ОЕБС-ом, којим је договорено да тај дио историје просвјета не обрађује.

"Међутим, анализирајући шта се то ради у Федерацији и у кантонима и жупанијама.Ми смо утврдили да они без обзира на тај меморандум су наставили изучавати период деведесета, деведесет прва на овамо – чак на један погрдан начин према Републици Српској.Закључили да је бесмислено поштовати било какве меморандуме са међународном заједницом уколико то не поштују сви”, навео је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

Ово је актуелна књига историје за ученике средњих школа. У њој не пише ништа о Републици Српској. То најбоље зна професор Данило Ковач који бањалучким гимназијалцима предаје историју. Погрешно је, каже, што након 23 године од завршетка рата средњошколци не уче ништа о Републици Српској.

"За осавременим уџбеником дефинитивно постоји потреба и такву врсту потребе осјећамо, како ми наставници, тако и ученици. Из личног искуства говорим да ученици веома често сами изражавају посебну врсту интересовања у вези са процесом формирања Републике Српске”, наводи Данило Ковач, професор историје у бањалучкој Ггимназији.

Са Владом Србије договорено је да историју Републике Српске догодине изучавају и ученици из Србије. У исто вријеме, ученици у Српској ће учити о НАТО агресији над Србијом 1999. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана