Шлепери по смеће долазе сљедећег мјесеца

Милијана Латиновић
Шлепери по смеће долазе сљедећег мјесеца

ДРВАР - Представници фирме “Кемеко-БХ” из Лукавца обићи ће у току седмице локације на којима је половином прошле године нелегално депонован текстилни отпад из Италије, да би направили план и већ почетком фебруара почели да уклањају смеће из Дрвара, Босанског Грахова и Бихаћа.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор те фирме Маид Хаџимујић нагласивши да ће локације обићи у пратњи представника Федералне управе за инспекцијске послове.

- Након тога направићемо логистику и почетком фебруара требало би да почнемо да одвозимо отпад. Мало нам је вријеме помрсило планове. Наш задатак је да обавимо припрему тог отпада за спаљивање у цементарама. Уколико не успије бити спаљен у цементарама у БиХ, мораће бити извезен у иностранство - рекао је Хаџимујић, додавши да у БиХ постоје двије цементаре које имају дозволе да могу обављати тај посао.

Начелница Дрвара Душица Рунић казала је да су сви рокови одавно истекли и да мјештани западнокрајишких општина предуго чекају на уклањање овог отпада.

- Требало је још прошле седмице да фирма која ће одвести смеће обиђе све ове локације. Осим тога, остаје и да надлежни утврде ко је одговоран за све ово и да одговорни буду кажњени. И када отпад буде одвезен случај неће бити завршен, све док тужилаштво не обави свој дио посла - поручила је Рунићева.

Вијест да би отпад ускоро требало да буде одвезен обрадовала је и првог човјека Босанског Грахова Уроша Ђурана, који каже да је крајње вријеме да тај проблем буде ријешен.

- У центру општине у некадашњој фабрици обуће “Борац” истоварена су непуна два шлепера отпада, али на депонији Корита тешко да се може и утврдити колико је истоварено тог отпада, који је потом гурнут у рупе у земљи. Не знам ни на који начин ће то бити покупљено са локалне депоније - рекао је Ђуран.

Федерална управа за инспекцијске послове је крајем децембра прошле године окончала поступак јавне набавке услуге одвоза и збрињавања нелегално депонованог отпада на подручју Дрвара, Босанског Грахова и Бихаћа. Стотине тона текстилног отпада из Италије у ове општине половином прошле године увезла је фирма “Кром рециклажа”. То предузеће регистровано је на адресу општине Дрвар, Титова 1. Становништво Дрвара и Босанског Грахова организовало је протесте којима је зауставило даље депоновање смећа надомак својих огњишта, а уз подршку челника локалних заједница започела је борба да отпад буде одвезен из тих општина.

Финансирање

Новац за уклањање и збрињавање отпада је, након раније упућене иницијативе Дрвара, а по налогу Владе ФБиХ обезбиједио Фонд за заштиту животне средине Федерације. Из фонда су раније навели да ће новац бити оперативан након што инспекција спроведе потребне процедуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана