Скупи аранжмани препрека за одмор у Хрватској

Милијана Латиновић
Скупи аранжмани препрека за одмор у Хрватској

БАЊАЛУКА - Иако је Хрватска ублажила услове за долазак туриста из БиХ, те омогућила улазак и онима који су примили прву дозу вакцине против вируса корона, високе цијене, како поручују из туристичких агенција у Српској, и даље су препрека за одмор на хрватском приморју.

На страници Министарства унутрашњих послова Хрватске прошле седмице објављени су услови за улазак држављана трећих земаља, којима припада и БиХ. Становницима Српске и ФБиХ који планирају пут у Хрватску до 15. јуна, до када су на снази тренутне мјере, за улазак у ту земљу потребан је негативан ПЦР тест или брзи антигенски тест, али искључиво са Заједничке листе брзих антигенских тестова које међусобно признају чланице Европске уније.

Осим тога, у Хрватску могу ући и грађани који су вакцинисани, уз потврду да су примили обје дозе неке од вакцина које се користе у ЕУ, под условом да је од ревакцинације прошло 14 дана.

На страници МУП-а Хрватске наведено је да је улазак у ту земљу могућ и уз потврду о примању прве дозе вакцина “фајзер”, “модерна” или “спутњик” и то у периоду од 22 до највише 42 дана од примања прве дозе, односно 22 до 84 дана од примања прве дозе вакцине “астра-зенека”.

С обзиром на то да је велики број грађана у БиХ вакцинисан кинеским вакцинама, из Хрватске су појаснили да у ту земљу могу ући и они који су примили “синофарм” или “синовак” и то под условом да је од друге дозе прошло 14 дана. Трећа опција за улазак у Хрватску јесте потврда да је путник преболио “ковид”.

Иако су услови ублажени, у туристичким агенцијама у РС истичу да само ријетки резервишу аранжмане на хрватском приморју.

У бањалучкој агенцији “Цептер паспорт” кажу за “Глас Српске” да упркос томе што у понуди имају све хотеле у Хрватској и дио приватног смјештаја у Башкој води, грађани радије за одмор бирају неку другу дестинацију.

- Има интересовања, али не онолико колико је било раније, а разлог је то што су Хрвати баш подигли цијене, па већина бира неке друге дестинације. Доста је заинтересованих за Египат, гдје је за десет ноћења по особи потребно око 550 евра и Турску, гдје десет или 11 ноћења са укљученим свим трошковима коштају у просјеку око 1.200 марака по особи - навели су у овој агенцији.

Да су високе цијене препрека за одмор на хрватским плажама потврђују и у бијељинској агенцији “Хепи травел”, гдје истичу за “Глас Српске” да су цијене у Хрватској ове сезоне више за 15 до 20 одсто у односу на оне прије пандемије. 

- Семберци углавном резервишу аранжмане у Црној Гори, који су доста јефтинији у односу на Хрватску. Осим тога, Црна Гора не тражи ни ПЦР тест ни доказ о вакцинацији, а казали су да ће они сносити трошкове за све оне који се код њих заразе и разболе - рекли су у “Хепи травелу”.

Потврде

У Институту за јавно здравство РС навели су да ће сви којима затреба потврда о примљеној првој дози вакцине против вируса корона моћи да је добију у здравственој установи у којој су вакцинисани. Потврда је бесплатна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана