Скоро милијарду минута телефонских разговора у БиХ за три мјесеца

nezavisne.com
Скоро милијарду минута телефонских разговора у БиХ за три мјесеца

Бањалука - Одлазни саобраћај остварен у фиксној и мобилној телефонији у БиХ у првом кварталу ове године трајао је укупно 954.651.844 минута, што је, како показује проста рачуница, око 1.800 година.

Конкретно, по подацима Агенције за статистику, у прва три мјесеца одлазни позиви у фиксној телефонији трајали су 412.618.178, а у мобилној мрежи 542.033.666 минута.

Ове бројке би, истичу наши саговорници, биле неупоредиво веће када би се на њих додало и вријеме које проведемо у разговорима путем Вибера, ЊхатсАппа, Мессангера и осталих апликација за комуникацију путем интернета.

“Имате огроман број људи који кумуницирају путем разних друштвених мрежа. Нажалост, иако су путеви за комуникацију бројни, људи су се удаљили једни од других”, каже за “Независне” психолог Борислав Зељић.

Према његовим ријечима, телефони су нам одузели слободу јер сада, како појашњава, стално “имамо некога уз себе”.

“И сами сте примијетили, када неколико људи сједи у кафани заједно, сви гледају у мобилни телефон. Нема више онога да, рецимо, одете у природу, а телефон остаје код куће. Треба да покушамо, кад год је то могуће, да престанемо робовати свим тим новим технологијама”, савјетује Зељић.

Да много времена проводи у телефонирању, признаје нам Муриса Марић, извршни директор Удружења грађана ДОН Приједор, која истиче да, ипак, практикује да све послове, када је год то могуће, обавља без кориштења телефона.

“Телефони су нам сигурно поскупјели живот. Упитно је колико послова обављамо њима. Пуно више разговарамо из других разлога. Осим тога, чак и ако то чинимо путем друштвених мрежа, и то се плаћа”, наглашава Марићева.

Примијетила је и она да, гдје год изађемо, видимо како људи држе телефон у рукама.

“Данас је престиж да дјетету од пет година већ дарујете телефон да га носи у вртић, а да не причамо о школарцима. Да ли је то потребно? Лакше нам је да се дјеца играју телефоном, него да их изведемо у парк”, напомиње Марићева.

Према подацима Агенције за статистику, укупан број активних фиксних телефонских линија доминантних оператора у првом кварталу 2019. године износио је 600.535, што представља пад од 3,1 одсто у односу на исти квартал прошле године.

Укупни одлазни саобраћај фиксне телефоније показује пад од 10,8 одсто. Забиљежен је, међутим, раст одлазног саобраћаја у мобилној телефонији, и то за 3,3 одсто у односу на први квартал 2018. године.

Број корисника мобилне мреже у првом кварталу 2019. године износио је 3.319.416 и биљежи благи раст од 0,5 одсто у поређењу са прва три мјесеца 2018. године.

Повећан број ММС порука

Број послатих СМС порука у првом кварталу 2019. године мањи је за 16,5 одсто, док је, изненађујуће, број послатих ММС порука повећан за 10,7 одсто.

Укупан број интернет прикључака путем фиксне мреже у прва три мјесеца 2019. године износио је 697.642 и биљежи раст од 1,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана