Школска грозница тањи новчанике

Јана Кезић
Школска грозница тањи новчанике

БАЊАЛУКА - До почетка нове школске године остало је мање од мјесец дана и док се ђаци радују повратку у школске клупе родитељи су на мукама јер им за опремање само једног школарца треба најмање 500 марака.

Школска грозница, која ће многима у Српској отањити новчанике, се полако захуктава, а осим набавке књига и школског прибора, новца треба и за многе друге ствари, попут одјеће и обуће. У Бањалуци су за све основце уџбеници бесплатни, али родитељи чија дјеца похађају школе у осталим општинама и градовима морати да се новчаника ухвате и за књиге.

У књижари “Култура” већ имају цјеновник књига од петог до деветог разреда.

- Уџбеници за пети разред коштају око 100, за шести око 160 КМ, за седми разред 114 КМ, за осми 144,50 и за девети 133,50 КМ, с тим да у књиге за старије разреде нису урачунате цијене оних за стране језике. Они се купују посебно, а сет кошта око 40 марака - рекли су у “Култури”.

Књиге за средњошколце још нису добили, а како кажу просјечна цијена је од десет до 20 КМ по уџбенику. Када је ријеч о прибору, процјена је да треба и до 200 марака јер ђацима су потребе и торбе, пернице, свеске, оловке, гумице, блокове и друге ствари.

Према ријечима трговаца у књижарама широм Српске, цијене школских руксака достижу чак 100 марака, а зависе од величине, модела и бренда, док је за једну перницу потребно издвојити и до 20 марака, у зависности од тога да ли су пуне или празне, једнодијелне или дупле.

Свеске коштају од 0,70 па до чак пет марака, а оловке, у зависности од врсте и квалитета, и до 1,5 КМ, бојице и до 17 КМ, а фломастери од 3,70 до 12,30 марака.

Иако је ранијих година пракса родитеља била да већ почетком августа набаве све потребно за школу, ситуација је ове године, како кажу у књижари “Елена” у Челинцу, доста другачија.

- Када су у питању цијене, кућни буџет одређује шта ће се купити - казали су у књижари “Елена”.

Из Удружења за  заштиту потрошача “Дон”  у Приједору кажу да књиге нису једини издатак родитељима који шаљу дјецу у школске клупе.

- Уз то треба још доста новца да се дијете обуче јер није у питању куповина  једне мајице, хлача и патика, то су много већи издаци. Да би двоје дјеце спремили за нову школску годину потребно је издвојити и до 1.000 КМ - рекла је предсједница Удружења “Дон” Муриса Марић.

Да много новца треба да би се ученици спремили за полазак у школу кажу и у Удружењу породица са четворо и више дјеце “Четири плус”.

- Свако од нас жели да дијете кад крене први дан у школу има нову и лијепу одјећу на себи и да лијепо изгледа. То је традиција још од давнина када смо и ми ишли у школу. Све је поскупјело тако да за опремање ђака за нову школску годину треба издвојити најмање 500 КМ - рекао је Радовановић.

Истиче да је то удар за кућни буџет и за родитеље које имају једног школарца, а поготово за вишечлане породице, тако да у сарадњи са Унијом удружења послодаваца РС настоје да обезбиједе бесплатан прибор и уџбенике за дјецу широм Српске која долазе из породица са четири или више дјеце.

- Свако треће, четврто и наредно дијете има право на бесплатне уџбенике, а обезбјеђивали смо и половне књиге - рекао је Радовановић и додао да су уџбенике прослиједили у друге градове с обзиром на то да су ове године у Бањалуци бесплатни за све основце.

Бесплатни уџбеници

Влада РС обезбиједила је за идућу школску годину бесплатне уџбенике за све ученике првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе. Осим тога бесплатне књиге добиће и побједници републичких такмичења у претходној школској години, као и сви ученици до деветог разреда основних школа који су треће и наредно по рођењу дијете из породица са троје и више дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана