Школа клиничких вјештина окупила студенте медицине из Српске и Србије

Срна
Школа клиничких вјештина окупила студенте медицине из Српске и Србије

Фоча - На Медицинском факултету у Фочи вечерас је отворена Школа клиничких вјештина која је, осим студената овог факултета, окупила и студенте из Косовске Митровице и Новог Сада.

Члан Организационог одбора Арсен Павловић каже да је школа настала са идејом да се унаприједе практична знања из области клиничких вјештина.

Он је прецизирао да ће учесници Школе клиничких вјештина наредна три дана имати више радионица из основа хирургије, те из области брзог траума-прегледа и кардиопулмоналне реанимације - оживљавања пацијента, неонаталне интубације- оживљавања новорођенчета и лумбалне пункције - узимања за анализу узорка течности из кичменог канала.

“Медицински факултет и Универзитетска болница омогућили су нам средства и потребне лутке, без којих наше радионице не би биле на врхунском нивоу. Ово су вјежбе из основних клиничких вјештина које сваки љекар који изађе са Медицинског факултета треба да посједује, а на неки начин се занемарују кроз наставу, тако да нам је намјера да те вјештине на овај начин приближимо студентима”, рекао је Павловић.

Немања Илић, замјеник предсједника Студентског парламента Студентског дома у Фочи, који је организовао ову школу, каже да учествује 50 студената, од којих 35 са факултета у Фочи, а 15 су гости из Новог Сада и Косовске Митровице.

“Надамо се да ће ова школа постати традиционална и да ће из године у годину бити бројнија”, рекао је Илић.

Проректор Универзитета у Источном Сарајеву и професор Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић похвалио је иницијативу Студентског парламента захваљујући којој ће, као је нагласио, учесници проћи основне вјештине које су изузетно важне у пракси.

“Ово је прва година и у будућности би то требало да прерасте у традиционални скуп на који ће долазити много више учесника и представника више универзитета. Важно је то упознавање и дружење студената, размјена знања и идеја”, истакао је Бокоњић.

Он је додао да су се сви професори који су позвани са великим ентузијазмом прихватили да волонтерски учествују у вјежбама.

Војин Чукурановић, студент Медицинског факултета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, каже да је ово почетак успјешне сарадње са студентима из Фоче.

“Наша очекивања су да се у Косовску Митровицу вратимо са новим познанствима, са више искуства у пракси, чему је сама школа и намијењена”, рекао је Чукурановић.

Студент Медицинског факултета у Новом Саду Лука Радић истиче да је ова школа велика могућност за студенте да науче важне вјештине.

“Важно је и да размијенимо искуства са колегама из Фоче и Косовске Митровице, да се дружимо и стекнемо нова познанства и контакте”, навео је Радић.

Школа клиничких вјештина трајаће до недјеље, 25. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана