Сјећање на 364 жртве

Слободан Дакић
Сјећање на 364 жртве

МРКОЊИЋ ГРAД - Становници Мркоњић Града већ 14 година, сваког 4. фебруара жале и сјећају се жртава које су страдале за вријеме окупације те општине у јесен 1995. године.

Послије завршетка рата, у највећој масовној гробници српског народа у Српској, пронађено је 181 тијело убијених српских цивила и заробљених војника. Најстарија жртва, Јован Лазендић, био је стар 93 године.

За 117 дана окупације, оружане снаге Хрватске починиле су злочин над 364 недужна цивила и заробљена српска војника, од којих је 210 са подручја мркоњићке општине.

У јесен 1995. и зиму 1996. године хрватске оружане снаге са њихових вијековних огњишта протјерале су више од 25 хиљада Срба. Порушено је и запаљено 1.608 кућа, око 700 станова, а око 3.000 стамбених објеката онеспособљено је за становање. Ратна штета процијењена је на 680 милиона марака.

- Тугу и жалост за нашим некадашњим суграђанима, али и свим онима који су погнули бранећи Мркоњић Град суморне јесени 1995. године, појачава и чињеница да до сада за злочине које су починиле оружане хрватске снаге нико није одговарао - истакао је јуче начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија поводом обиљежавања 4. фебруара, Дана општине.

Додао је да би Дан општине требало да буде радостан дан за све становнике Мркоњић Град, јер су они срећни што су се послије избјеглиштва вратили својим кућама, што живе у свом граду и Републици Српској.

- Наша је општина у поратном периоду доживјела и друштвени препород. Међутим, због свега онога што нам се десило за вријеме окупације, због свих жртава и неправде која је нанесена овом народу, ми сваки 4. фебруар обиљежавамо првенствено да се подсјетимо жртава, да им одамо дужну пажњу и да још једном поновимо да очекујемо да због злочина буду процесуирани одговорни и извршиоци - рекао је Тегелтија.

Присуствујући парастосу за жртве ратног злочина у капели Светог Марка у Православном грбљу и полагању вијенаца жртвама злочина министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић истакао је да је трагедија да за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.

- Вјерујем да ће Тужилаштво за ратне злочине Србије, којем је недавно Савез логораша РС доставио документацију о ратним злочинима у Мркоњић Граду покренути процесуирање одговорних и извршилаца злочина - рекао је Ристовић.

Послије полагања вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје масовне гробнице, вијенце и цвијеће делегације су положиле и на централни споменик палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу српске војске.

Синоћ је позоришној сали Дома културе одржана свечана академија посвећена Дану општине. Том приликом најзаслужнијим појединцима и колективима додијељена су општинска признања.

Заробљеништво

Мркоњићана Николу Удовчића заробили су октобра 1995. године хрватски војници и провео је у затвору у Мостару шет мјесеци, а у Централном затвору у Сарајеву 16 дана. У затвору је преживио голготу, а размијењен је послије завршетка рата.

- Тешко ми је данас када се свега присјетим. Жао ми је што нико до сада није одговарао за злочине почињене у нашој општини - рекао је Удовчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана