Широм Српске почео упис средњошколаца: Одликаши похрлили у гимназије и медицинске школе

Данијела Бајић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА – Бројни одликаши у Српској јутрос су поранили и у редовима чекали да се отворе врата школа, а први дан уписа у средње четворогодишње школе показао је да су међу одликашима и даље најпопуларније гимназија, медицинска и електротехничка школа, чије су листе за свега неколико часова негдје чак и премашиле уписну квоту.

Директор Медицинске школе Бањалука Мирко Јовић истакла је да је у новој школској години упис у први разред одобрен за 192 ученика у осам одјељења са по 24 ђака.

-  Ми смо то већ до 11 часова попунили и имамо 35 ученика више него што је  планирано. Највеће интересовање владало је за општи смјер, гдје је за два сата стигло 146 пријава, док мјеста има за мало више од 90 ученика. Велико интересовање првог дана уписа, такође је владало и за стоматологију – казао је Јовић.  Додао да је упис за свршене основце који имају више од 60 бодова траје и сутра.

Директор бањалучке Гимназије Вита Малешевић казала је да ова образовна установа ове године планира упис 264 ђака у 11 одјељења, а првог дана уписа  до поднева су запримили пријаве  више од 150 ученика.

- Интересовање за Гимназију генерално је велико, јер смо ми школа с ауторитетом, традицијом и великим угледом. Сигурно је да ћемо до краја уписних рокова попунити уционице - рекла је Малешевицева.

У бањалучкој Пољопривредној школи је први дан уписа за ученике који су остварили више од 60 бодова. Већу заинтересованост ученика, очекују сљедећег понедјељка када је планиран упис ученика са остварених мање од 60 бодова. Очекују и повећано интересовање за дефицитарна занимања.

- Занимања месар и пекар проглашена су за дефицитарна занимања. Ученици који се одлуче за та занимања примаће стипендију од 100 марака и превоз. Као и сваке године за ова занимања са послодавцима имамо договорену плаћену праксу на којој ученици могу и да зараде -  каже за РТРС директор Пољопривредне школе Бањалука Бојан Бакал.

А 876 бијељинских основаца конкурише у шест средњих школа, у којима ће се профилисати за неко од десетина занимања које нуде те образовне установе. У првом дијелу јунског уписног рока предност имају одликаши, односно ученици који на основу претходног школовања имају од 60 до 70 бодова.

Дефицитарна занимања

Ученици који одлуче да упишу неко од дефицитарних занимања, примаће мјесечне стипендије од 100 марака и имаће плаћен превоз у вријеме трајања наставне године. Листом дефицитарних занимања обухваћена су 23 занимања у 33 школе, у 22 јединице локалне самоуправе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана