Широм Српске пливање ѕа Часни крст

Срна
Широм Српске пливање ѕа Часни крст

ТРЕБИЊЕ - Шеснаестогодишњи Вељко Јовановић побједник је традиционалног пливања за Часни крст, које је поводом Богојављења организовано на Требишњици.

У пливању је учествовало више од седамдесет такмичара, а Јовановић је награђен златником.

Јовановић је рекао новинарима да је ово трећи пут како плива за Часни крст, а први пут да је побиједио.

“Осјећај је диван, не могу га описати ријечима. Могу само да кажем да ми доста значи. Од свих медаља које сам могао да освојим на пливању ово је најважнија”, рекао је Јовановић.

Најмлађи учесник Богојављенског пливања на ријеци Требишњици ове године био је једанаестогодишњи Срђан Куртовић који је први пут пливао за Часни крст.

Једина жена која је пливала била је Лоренс Лола Милинић из Швајцарске, која је истакла да јој много значи што је имала прилику да плива за Часни крст у Требињу.

Традиционалном пливању за Часни крст претходила је Света архијерејска литургија у Саборном храму Светог Преображања Господњег, а потом традиционално формирана литија до ријеке Требишњице, гдје је обављено и водоосвећење. 

Немања Леро побједник у Билећи

Билећанин Немања Леро (26) побједник је Богојављенског пливања за Часни крст које је организовано на Билећком језеру.

Лери је ово други пут да учествује у Богојављенском пливању у Билећи, те истиче да му је задовољство да је ове године први допливао до Часног крста.

Побједник Богојављенског пливања за Часни крст награђен је златником.

Најмлађи учесник пливања за Часни крст на Билећком језеру ове године био је тринаестогодишњи Лука Олгин Дунђеровић, а најстарији шездесетседмогодишњи Лука Парежанин.

У овогодишњем пливању за Часни крст на Билећком језеру учествовало је 35 такмичара.

Претходно је у Саборном храму Светог Саве служена Света литургија.

Организатор Богојављенског пливања за Часни крст је Црквена општина Билећа, а ове године пливање за Часни крст на Билећком језеру одржано је трећи пут.

У Дервенти до крста први допливао

Петнаестогодишњи Немања Балешевић данас је први допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

Балешевић, који први пут учествује у пливању, нада се да ће и наредне године учествовати.

“Било је хладно, али је лијеп осјећај. Данас је велики празник и била ми је жеља да учествујем.”, рекао је Балешевић.

У пливању за Часни крст учествовало је седам момака и једна дјевојка.

Међу учесницима ове године била је и двадесетогодишња Александра Ђурић из Горњих Палачковац код Прњавора, која каже да јој дуже вријеме имала жељу да плива за Часни крст.

Протонамјесник Илија Јовић рекао је да су и ове године Црквена општина Дервента и дервентска парохија организовале освештање Богојављенске водице и пливање за Часни крст.

Он је свим учесницима захвалио, као и вјерном народу који је присуствовао данашњем обиљежавању празника.

Поводом Богојављења прво је служена литургија у Саборном и Спомен-храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти, а потом је литија кренула до Старог моста гдје су свештеници освештали водицу.

Часни крст од храма до Старог моста 18. пут носио је Станоје Симић, а потом га спустио у воду, те је новчаним прилогом наградио пливача који је први допливао до крста, али и остале учеснике.

“Част је носити Часни крст. Свим вјерницима широм свијета честитам данашњи празник”, рекао је Симић.

Бењамин Маузер Витез Часног крста у теслићу

Теслићанин Бењамин Маузер први је допливао до Часног крста на ријеци Велика Усора у Теслићу и освојио титулу “Витеза Часног крста”.

Маузер, који трећи пут учествује на овој манифестацији, награду је посветио свим Србима на Косову и Метохији, као и очувању православних светиња у Црној Гори.

Витезу Часног крста уручена је новчана награда, прелазни Часни крст у власништво од једне године, те диплома витеза Часног крста. За остале учеснике обезбијеђене су новчане награде.

Старјешина Српског соколског друштва “Свети Петар Цетињски” Славољуб Петричевић рекао је новинарима да у пливању учествовао 31 такмичар из Теслића, Модриче и Шамца.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је да Српска православна црква, Српско соколско друштво “Свети Петар Цетињски” и Светосавска омладинска заједница уз подршку општинске управе осму годину заредом организују богојављенско пливање за Часни крст.

У Храму Пресвете Тројице претходно је служена света литургија, након чега је услиједило велико богојављенско освештање воде, а потом и свечана литија до Велике Усоре. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана