Широм Српске литије и пливања за Часни крст

Г.С.
Широм Српске литије и пливања за Часни крст

БАЊАЛУКА - Богојављенско пливање за Часни крст, поводом данашњег празника Богојављења, биће организовано широм Републике Српске, а претходиће им свете литургије и литије до ријека.

На Богојављење се плива 33 метра, што симболизује године Христовог живота, а ономе ко први стигне до Часног крста биће уручене награде које су обезбиједили организатори.

Пливању за Часни крст претходиће свете литургије које ће бити служене у православним храмовима, гдје ће бити освештана богојављенска вода, а потом ће у литијама вјерници и учесници да се упуте према локацијама гдје ће бити организовано пливање.

У Бањалуци ће у Храму Христа Спаситеља Свету архијерејску литургију служити Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, а одатле ће у подне богојављенска литија кренути улицама града ка градском мосту, гдје ће бити обављено освештање воде са спуштањем Часног крста у ријеку Врбас и пливање за крст.

Побједник ће бити дариван великим златником, док ће осталим учесницима бити уручени пригодни поклони.

Његово високопресовештенство митрополит дабробосански служиће у Андрићграду, у Храму Светог цара Лазара. Пливање ће бити организовано у Дрини, код вишеградске ћуприје.

У Бањалуци ће због прославе Богојављења од 11.00 до 14.00 часова бити обустављен саобраћај у центру града, у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића и неколико околних улица, саопштено је јутрос из Ауто-мото савеза Републике Српске.

И у Приједору ће бити организовано пливање у ријеци Сани за Часни крст. Уочи пливања биће одржана и Богојављенска литија.

Пливања за Часни крст биће организована на Требишњици и на Билећком језеру у Херцеговини, на ријеци Каљина на Сокоцу, у Источној Илиџи, на ријеци Жељезници код моста "Ратко Мочевић" за шта се пријавило 49 учесника.

За Часни крст пливаће и у Новом Граду, Броду, на језеру Перућац у општини Сребреница, у Братунцу, Лопарама, Фочи и другим градовима, преноси РТРС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана