Шиник кренуо у ходочашће за здравље дјеце са потешкоћама у развоју

Срна
Шиник кренуо у ходочашће за здравље дјеце са потешкоћама у развоју

ГРАДИШКА - Предсједник градишког Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Драгослав Шиник Шиљо започео је јутрос на Крстовдан ходочашће за здравље дјеце са потешкоћама у развоју и њихових родитеља, којим жели да укаже на проблеме и потребу измјена закона који регулишу права ове популације.

Уз благослов Српске правсолавне цркве, Шиник је кренуо у 9.00 часова испред храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци у намјери да, носећи крст висок два метра, препјешачи пут до храма Христа Спаситеља у Бањалуци, а са њим у ходочашће са иконом у руци кренуо је и Александар Товирац, такође родитељ дјетета са потешкоћама у развоју.

Шиник је рекао да је ова популација суочена са бројним проблемима, а основни је то што родитељ-његоватељ губи мјесечна примања и остала везана права када његово дијете са потешкоћама у развоју наврши 30 година.

"То није праведно и надлежни треба хитно нешто да предузму, као што није праведно ни да родитељ-његоватљ губи то право ако је његово дијете укључено у посебни образовни процес", навео је Шиник.

Он је рекао да жели да укаже и на мањкавости новог закона о обавезном здравственом осигурању, који је ступио на снагу од почетка ове године, а којим је укинуто право родитељима дјеце "лептира", обољеле од булозне епидермолизе, на рефундацију трошкова за куповину намјенских фластера.

Шиник је појаснио да 12 дјеце у Републици Српској свакодневно користи ове фластере, да кутија кошта око 100 КМ, а да је током љетних врућина она довољна за само два дана.

Он је рекао да је добио информације из Фонда здравственог осигурања Српске да ће правилник бити измијењен и да ће бити омогућена рефундација трошкова набавке тих фластера, те нагласио да све што је потребно за лијечење дјеце мора да буде рефундирано ако се не може бесплатно набавити у апотекама.

Шиника је на ходочашће дуго око 50 километара испратило неколико чланова Удружења за помоћ недовољно развијеним лицима и пријатељи, а многи ће му на том путу пружити подршку.

На путу до Бањалуке Шиник ће посјетити православне храмове у Дубравама, Новој Тополи, Лакташима и Трну, гдје ће упалити свијеће за здравље дјеце са потешкоћама у развоју и њихових родитеља, те за сатрадале на Косову и Метохији.

Планирано је да преспава у парохијском дому у Лакташима, а долазак пред храм Христа Спаситеља у Бањалици, гдје ће га дочекати грађани и они за чија права се бори, предвиђен је сиболично у пет до 12

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана