“Сијело тромеђе” чува од заборава Српску традицију и ојкачу

Срна
“Сијело тромеђе” чува од заборава Српску традицију и ојкачу

НОВИ САД - Манифестација “Сијело тромеђе”, која је представљена на Сајму завичаја у Новом Саду, на најбољи начин чува народно стваралаштво и специфично ојкачко пјевања мушких и женских изворних група, каквог нема нигдје у свијету, рекао је предсједник Завичајног удружења Стрмичана у Београду Милош Врањковић.

Врањковић је навео да се ова смотра народне традиције и ојкачког пјевања одржава сваке треће недјеље у јулу Стрмици код Книна, на тромеђи Лике, Далмације и БиХ.

“Ријеч је о правом музичком раскошу чији је циљ да отргне од заборава ојкаче и врати их српском народу из ког су потекле”, рекао је Срни Врањковић на штанду Стрмице на Сајму завичаја.

Он је напоменуо како за вријеме одржавања “Сијела” ни хрватске власти, ни појединици не праве проблеме, а претходне двије године манифестацију је отворио градоначелник Книна.

“То је први пут да је неко од првих људи града отворио смотру српског народног стваралаштва, то се није десило чак ни прије рата”, рекао је Врањковић.

Он је додао да то није једина позитивна ствар кад је у питању тај догађај, јер град Книн даје и финасијску подршку “Сијелу тромеђе” чиме доприноси да остане и опстане.

“жСијело тромеђеж траје пола вијека, са изузетком времена ратних догађања, и има велики одјек међу Србима који данас живе у Хрватској”, навео је Врањковић.

Врањковић је рекао да је овогодишњи Сајам завичаја испунио сва његова очекивања и по броју излагача и посјетилаца, те је напоменуо да су добили и прилику да пред бројном публиком наступи изворна група “Стрмица”.

У Новом Саду у току је Сајам завичаја, а на 100 штандова присутно је више од 70 излагача из Србије, Републике Српске, Хрватске и Косова и Метохије.

Сајам се завршава вечерас, а одржава се у Мастер центру Новосадског сајма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана