Сестре Живковић: Подигнимо зидине древног манастира Удрим

Срна
Сестре Живковић: Подигнимо зидине древног манастира Удрим

ЗАВИДОВИЋИ - Сестре Тамара и Анастасија Живковић аматерски су снимиле пјесму посвећену обнови средњовјековног манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића ради подршке изградњи овог немањићког храма који је рушевина три вијека.

Осим што су ове дјевојчице пјесму отпјевале, текст је написала Анастасија, а музику Тамара. Анастасија је одсвирала и виолинску пратњу, а Тамара клавирску.

Њихов асистент је била трећа сестра Живковић, најмлађа Теодора.

"Сличну пјесму о манастиру Возућици снимиле су прије неколико година. Сматрамо да манастир Удрим није мање вриједан од Возућице, те из тог разлога представљамо и ову пјесму посвећену манастиру Удрим", објављено је на "Фејсбук" страници манастира Удрим.

У Анастасијиним стиховима нижу се, између осталих, ове ријечи позива на обнову немањићког храма: "Господ шири руке, с` небеских висина, Свој Божански благослов, шаље нама свима. И поруку ову, љубави и мира, Обновите зидине древног манастира. Дај нам Боже снаге, Смјерно те молимо, Наш манастир Удрим, Ми да обновимо".

Из манастира Удрим истичу да је намјера сестара Живковић да у будућности ову пјесму сниме уз подршку професионалаца из свијета музике.

Њихов отац, администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић рекао је да, иако је епидемија вируса корона, настоји да буде урађено све што је могуће у овој ситуацији и напоменуо да је у четвртак, 2. априла, одржана сједница Комисије за избор најповољнијег понуђача за извођење радова вањског уређења и ограђивања манастира Удрим.

"По истеку рока предвиђеног за жалбу на избор, са извођачем ће бити потписан уговор, те ћемо започети са предвиђеним радовима", истакао је парох Живковић.

Он је раније рекао Срни да је почетак обнове овог храма све ближе након што је недавно добијена дозвола за обнову овог немањићког храма који је 300 година у рушевном стању.

Парох Живковић је истакао да су неопходни помоћ и подршка јер је ријеч о веома обимном и скупом послу.

Сви прилози за обнову манастира Удрим могу се уплатити на жиро рачун Православне митрополије дабробосанске, манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код Рајфајзен банке.

Уплата прилога из иностранства може се извршити према сљедећим инструкцијама Бенефициарy банк: Раиффеисен банк Босниа анд Херзеговина, Сwифт цоде РЗБАБА2С, адресс Змаја од Босне бб Сарајево, БиХ. Детаилс оф бенефициарy: Ибан цоде БА391610000205160055.

Фулл бенефициарy наме: Православна митроп дабро бос. Фулл бенефициарy адресс: Гостовиц ББ.

Манастир Удрим или Гостовић је по народном предању задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека.

Посвећен је Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе.

Послије рушења, манастир никада није обнављан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана