Сестре Ковачевић његују лијепо ћирилично писмо

СРНА
Foto: СРНА

ВЛАСЕНИЦА - Ученица четвртог разреда Основне школе /ОШ/ „Вук Караџић“ у Власеници Софија Ковачевић освојила је прво мјесто на конкурсу за најљепши ћирилични рукопис, који је организовало Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Дервенте, а рад њене сестре Нађе која похађа седми разред је похваљен.

Софија је изјавила новинарима да је пресрећна што је у јакој конкуренцији у којој је оцјењиван 51 рад њен био најљепши, те захвалила мајци Ленки, професору српског језика и књижевности, разредном старјешини Мишели Милић и вјероучитељу Дејану Вуковићу код кога похађа часове калиграфије.

Она каже да је калиграфијом почела да се бави прије двије - три године и да су за лијепо писање потребни обична сува оловка или маркер и љубав према нашем језику и писму. Софија је навела да, поред његовања лијепог ћириличног писања, тренира атлетику и да има више од 30 медаља, додајући да је некада тешко уклопити школске и ваннаставне активност.

Она је поручила вршњацима да слиједе своје снове јер то је сигуран пут до успјеха. Рад Нађе Ковачевић на конкурсу за најљепши ћирилични рукопис у Дервенти је похваљен, али је имала најљепше ћирилично слово на конкурсу у Баваништу у јужном Банату, гдје је освојила прву награду, а сестра Софија другу.

„Бавим се калиграфијом око три године, од када је почела онлајн настава, јер смо много времена проводили код куће. Много ми помаже мајка, али волим да радим и сама.

Није тешко“, рекла је Нађа. Она је додала да су први рад послале у Зворник одакле су стигле награде, што их је надахнуло да и даље лијепо пишу, имају много награда, а неке радове послале су у Београд и Нови Сад одакле чекају резултате. Каже да јој је најдража награда за лијепо писање стигла из Градишке и да је тим радом до сада најзадовољнија.

Она је истакла да српски језик треба чувати и његовати јер је посебан, богат ријечима, да га не треба мијешати са ријечима других језика. Нађа је навела да је постигла запажене резултате на такмичењима из српског језика, али да обожава ликовну културу и биологију, а да јој је велика љубав атлетика. Ленка Ковачевић каже да је пресрећна што њене кћерке освајају награде на такмичењима.

Директор власеничке основне школе Данка Милић Кезуновић изјавила је да су сестре Ковачевић најбољи амбасадори њихове школе, те додала да у овој образовној установи има много талентоване и вриједне дјеце која постижу запажене резултате на различитим такмичењима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана