Шешлија: Најуспјешнији квартал у историји Болнице “Србија”

Срна
Шешлија: Најуспјешнији квартал у историји Болнице “Србија”

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Болница “Србија” у Источном Сарајеву у посљедњем кварталу 2019. године забиљежила је најбоље резултате /по броју пацијената/ од 2011, од када се резултати рада мјере по аустријском “ДРГ” методу.

Вршилац дужности директора ове здравствене установе Небојша Шешлија наводи за Срну да је 2019. година историјска за Болницу “Србија” јер је усељено у нову зграду од 15.000 метара квадратних која је опремљена најсавременијим уређајима свјетских произвођача, чиме је враћено повјерење пацијената.

Он напомиње да су и у поликлиници оспособљене све специјалистичке и супспецијалистичке амбуланте, а листе чекања смањене су са неколико мјесеци на неколико седмица.

Шешлија истиче да је у 2019. години рођено 507 беба, што је за 60 више него у 2018. - то је највећи број новорођених од 2011. Обављено је 1.720 операција, што је за 200 више него у претходној години, а број пацијената који су хоспитализовани повећан је за 400 у односу на исти период 2018. године.

Ова болница има дугогодишњу традицију и 2021. ће напунити 100 година од оснивања. Више пута је мијењала намјену и услуге које је пружала становницима.

Шешлија наглашава да су у Болници унаприједили све услуге и одлучили да рјешавају горуће проблеме како пацијенти не би морали да иду у друге здравствене установе.

У овој години пацијенти ће моћи да користе и хипербаричну комору коју је донирала Невенка Хаџибашиоглу, удата у Турској, а која је жељела да остави нешто становницима ове регије, гдје је и рођена.

“Болница ће први пут пружати те услуге, што ће много значити обољелим од дијабетеса, али и осталим пацијентима”, додаје Шешлија.

Специјализацијама два млада доктора ријешиће се горући проблем, а то је рад ортопеда, јер тренутно имају једног, који не може задовољити све потребе пацијената, којих је на овом подручју знатно више због конфигурације терена и близине планина и скијалишта.

У протеклој години примљено је десет младих доктора који су сада у систему рада и помажу старијим колегама. Тренутно имају и четири доктора на специјализацији, а два на супспецијализацији, што је највећи број у протеклих шест година.

Шешлија каже да у овој години планирају да пошаљу девет доктора на специјализације и једног на супспецијализацију због чега им је потребна помоћ и локалних заједница ове регије.

Он напомиње да је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић одобрио средства за два доктора са подручја ове општине који су отишли на специјализацију, док је град Источно Сарајево уплатио школарине за супспецијализације доктора Мира Стојановића и Иване Вукобрат Бјелогрлић.

У преговорима са осталим начелницима ове регије, Шешлија је добио обећање да ће у овогодишњим буџетима бити планирана средства за ову намјену.

“Изградњом нове болнице и свим условима које смо у њој добили, кроз ангажман наших и доктора са стране, повећан је број пацијената”, навео је он и додао да су већ ангажовали докторе из великих клиничких центара.

Прво је успостављена сарадња са дјечијим ортопедом доктором Игором Шешлијом, који, осим редовних прегледа, обавља и сложене операције, што је привукло велики број пацијената из Републике Српске и Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, сваких шест мјесеци долази дјечији ендокринолог Гордана Букара, а, осим четири гинеколога, ријешено је и питање најсложенијих гинеколошких операција ангажовањем доктора Ненада Лучића из Бањалуке.

“Појачали смо и рад урологије, и, осим два доктора, ангажована је Сњежана Миличевић јер смо имали информацију да велики број пацијената одлази у Бањалуку да би их она прегледала”, појашњава Шешлија.

Први пут од када ова здравствена установа постоји раде се и операције из васкуларне хирургије које обавља доктор Миланко Максић из Клиничког центра Бањалука, док је доктор Миро Стојановић добио супспецијализацију из те хируршке гране.

Шешлија каже да је доктор Ненад Ждрале на специјализацији из торакалне хирургије, а са Војномедицинске академије долази доктор Владо Цвијановић, који обавља операције из те области, чиме је Болница “Србија” једна од ријетких у Српској која пружа ове здравствене услуге.

“Великим залагањем Одјељења оториноларингологије одлучили смо да у овој години набавимо апарат жфесж, са којим ћемо бити једина болница у Републици Српској, поред Клиничког центра, која пружа услуге из те области”, наводи он.

Према његовим ријечима, ангажовањем доктора са Војномедицинске академије Бојана Ковача ријешили су и питање најсложенијих операција катаракте.

Шешлија каже да је у Болницу “Србија” дошао у периоду штрајка, када је бивше руководство поднијело оставку, али је успио у прошлој години измирити све обавезе када је ријеч о платама, превозу, топлом оброку, јубиларним наградама, специјализацијама и супспецијализацијама, те усавршавању доктора.

Он је захвалио ресорном министру Алену Шеранићу и Влади Републике Српске, који су им помогли да измире и дио старих дуговања према радницима од 300.000 КМ.

“Што се тиче уплате доприноса, то је остао горући проблем и очекујем да ћемо и то рјешити у сарадњи са ресорним министарством и Владом Републике Српске у наредном периоду”, указује Шешлија.

Болница “Србија” је једина у Републици Српској, осим Универзитетског клиничког центра Бањалука, која 24 часа има пет дежурних доктора из свих области - интерне медицине, гинекологије, педијатрије, хирургије, као и млађег дежурног доктора, а све остале службе организоване су по принципу приправности.

Када је ријеч о одласку доктора, Шешлија каже да је Болница “Србија” на највећем удару јер се налази у близини Сарајева, гдје се отвара велики број приватних клиника. /крај/љч/нт/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана