Шернић: У посљедње три године знатан раст плата запослених у здравству

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је за Срну да су плате свих запослених у здравственим установама у Српској у протекле три године знатно повећане, што говори о сталном унапређењу њиховог социо-економског положаја.

Према подацима здравствених установа, од септембра 2019. године, са посљедњим повећањем цијене рада које ће се примјењивати од маја ове године, просјечна основна нето плата медицинских сестара са средњом стручном спремом увећана је за 38,9 одсто, односно за око 290 КМ.

У истом периоду увећана је и просјечна основна плата доктора медицине, за око 36,4 одсто, односно за 480 КМ.

Имајући у виду да се повећањем основице повећавају и износи других накнада попут радног стажа, дежурства, приправности и слично, на које запослени у здравству остварују право, износ укупних примања је већи.

Када су у питању немедицински кадрови, најзначајније увећање плате у овом периоду, од око 39,7 одсто, имали су управо запослени са најнижим примањима, чије плате су повећане за 175 КМ.

Шеранић подсјећа да су примања свих запослених у здравственим установама у Републици Српској у овом периоду повећавана у континуитету, у неколико наврата, кроз два повећања цијене рада и нове моделе плаћања кроз законске измјене.

"У протекле три године Влада и Министарство здравља предузимали су сталне напоре, изналазили могућности и конкретна рјешења како би се унаприједио статус свих запослених у области здравства, уважавајући и значајан допринос који су запослени у јавним здравственим установама дали у борби против пандемије вируса корона“, навео је Шеранић.

Он је навео да су институције Републике Српске уважиле велике напоре радника у здравству у току пандемије и тако што су, уз редовну плату, запосленима исплаћене и једнократне новчане накнаде од по 1.000 КМ.

Говорећи о положају запослених у здравству у Српској, Шеранић је нагласио да је почетком јануара са представницима синдиката потписао и Посебни колективни уговор за запослене у јавним установама у области здравства.

Тиме су, наводи Шеранић, знатно унапријеђена права радника у здравству.

Он је напоменуо да је Посебни колетивни уговор резултат рада и сарадње свих чланова радне групе за његову израду.

Шеранић је напоменуо да су бројне новине у Посебном колективном уговору, а између осталог нормиран је рад по позиву, уведене нове основе за плаћено одсуство, уведена знатно дужа могућност трајања неплаћеног одсуства, док труднице почев од шестог мјесеца трудноће и мајке са дјететом до двије године, не могу бити распоређене на ноћни рад.

Шеранић сматра да је важно и додатно унапређење права запослених у погледу примања радника, што укључује одређене измјене у погледу права на накнаду трошкова превоза, као и права на отпремнину приликом одласка радника у пензију.

Он је подсјетио да су уведена и права на накнаду за повећане трошкове боравка за вријеме рада на терену, накнаду за медицинску пратњу приликом медицинског транспорта пацијента сразмјерно пређеној удаљености, те накнаду за одвојени живот за вријеме стручног усавршавања и оспособљавања.

Ресорни министар напомиње да Влада од прошле године спроводи и Програм измирења обавеза по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање запослених у јавним здравственим установама, за шта је у прошлој години исплаћено 434.130 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана