Шеранић: Значајна изградња објекта, пажњу посветити превенцији

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Бањалуци да је изузетно значајно што ће бити изграђен објекат за пружање здравствене заштите обољелима од малигних болести, те да је неопходно посветити се превенцији обољења у Српској.

"Двије су кључне ствари које у здравственом систему Српске тренутно радимо. То су изградња овог објекта, а ускоро ће бити отворен објекат Клинике за кардиоваскуларна обољења Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске", рекао је Шеранић новинарима након што је озваничен почетак изградње објекта.

Он је напоменуо да је у Републици Српској повећан број малигних обољења.

"Када је ријеч о мушкарцима ријеч је о карциному плућа и простате, а жене се суочавају са проблем карцинома дојке. У Српској су створени законски услови за скрининг пројекте и сигурно је да ће бити планирани адекватни програми за превенцију обољења", навео је Шеранић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић оцијенио је да је изградња наведеног објекта један од најзначајнијих и најхуманијих пројеката чију реализацију подржава руководство Републике Српске.

"Руководство Републике Српске прати потребе грађана и са УКЦ-ом тежи да здравствени систем у Српској буде на највишем нивоу. У објекту је предвиђено и 50 кревета за дневни смјештај пацијената", рекао је Ђајић.

Он је нагласио да ће објекат располагати са 370 кревета за дужи смјештај, и то онкологија 190 лежајева, а хематологија и палијатива по 90 за смјештај пацијената који су у терминалној фази болести.

Ђајић каже да је пројекат урађен у складу са најсавременијим стандардима, а у објекту ће бити примјењивана савремена дијагностичка и терапијска процедура.

У УКЦ-у Републике Српске у Бањалуци данас је почела изградња објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести, који ће располагати са 370 кревета.

Циљ овог пројекта је формирање регионалног центра за лијечење малигних болести у УКЦ-у, који ће служити као центар за смјештај пацијената на дужем лијечењу, као и дијагностички центар са адекватним капацитетима за дневно лијечење пацијената.

Рок изградње објекта је март 2025. године.

Почетку изградње присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, директор УКЦ Владо Ђајић и радници ове здравствене установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана