Шеранић: Здравствено осигурање за све грађане након укидања ванредне ситуације

Срна
Шеранић: Здравствено осигурање за све грађане након укидања ванредне ситуације

ТРЕБИЊЕ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је у Требињу да је Влада донијела одлуку којом је задужила Фонд здравстеног осигурања да обезбиједи здравствено осигурање за све грађане који након укидања ванредне ситуације немају ријешен статус по овом питању.

Шеранић је рекао да је процјена Фонда да је око 15 одсто осигураника тренутно остало без здравственог осигурања, што представља око 43.000 грађана Републике Српске.

Он је додао да је рок да послодавци до 31. јула заврше статус око здравственог осигурања.

"Они послодавци који нису уплаћивали доприносе требају са Пореском управом да нађу рјешење везано за уплату заосталих доприноса, а она лица која имају право на здравствено осигурање, али га не остварују по питању доприноса, требају да оду у пословницу Фонда здравственог осигурања и провјере свој статус", рекао је Шеранић новинарима.

Он је додао да Влада на приједлог премијера доноси премосницу, те подсјетио да је Влада у оквиру ванредне ситуације имала све осигуране грађане у Српској, што ниједна држава у региону није имала.

"Све то је сносио буџет Српске са Фондом здравственог осигурања", рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да је са 150 милиона КМ суфунансирано здравствено осигурање у вријеме ванредне ситуације.

Шеранић је замолио све да се ово питање разријеши у предвиђеном року.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић затражио је данас од Министарства здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Фондом здравственог осигурања омогуће да грађани Српске, који су остали без здравственог осигурања послије укидања ванредне ситуације, могу користити права из области здравствене заштите на прелазни период до 60 дана.

Вишковић је затражио прелазни период до 60 дана би грађани у том року могли да се ускладе са обавезама које налаже Закон о здравственој заштити, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада Српске укинула је 18. маја ванредну ситуацију и донијела уредбу којом је стављена ван снаге претходна о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана