Шеранић: Ускоро опрема и апарат за типизацију ткива

Srna
Шеранић: Ускоро опрема и апарат за типизацију ткива

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар здравља и социјалне заштите Република Српска Ален Шеранић изјавио је данас да би Српска ускоро требало да набави опрему и апарат за типизацију ткива. Шеранић је рекао да су уз апарат за типизацију ткива неопходне различите врсте сепаратора за ту активност, те да су се у Српској сада и стекли услови за ове активности.

"Ми смо стекли сада услове, што се тиче самог Завода за трансфузију који је својом реорганизацијом унутар Бањалуке, измјештањем одређених капацитета према Клиничком центру. Оспособљен је одговарајући простор, а имамо и кадар који је ту спреман", рекао је Шеранић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да је овај пројекат кандидован путем програма инвестиција Владе Републике Српске, односно набавка те опреме за ову годину. Говорећи о пацијентима у Републици Српској којима је потребна трансплантација, Шеранић је рекао да је у јануару био финализован нацрт споразума са Италијом о слању у ту земљу на трансплантацију.

Он је појаснио да је италијанско Министарство здравља инсистирало на овом акту, како би се систематски и организовано приступило овом проблему.

"Надам се да ћемо то сада иницирати, али ће то зависити од Италије, узимајући у обзир њехову тренутну ситуацију у вези са вирусом корона", рекао је Шеранић, те изразио наду да ће и то бити ријешено.

Када је ријеч о регистру донатора у Републици Српској и других активности у вези са законом о трансплантацији људских ткива, ћелија и органа, он је рекао да је Министраство здравља и социјалне заштите покренуло рјешавање тог питања, односно да активно ради на томе.

"Унутар Министарства смо се реорганизовали. Направили смо Одсјек за трансплантацију и биомедицину, што је један од неопходних услова да би се на једном мјесту могли пратити и примати подаци, те организовати све то. Имамо акциони план који смо развили. У јануару смо кренули са свим тим како бисмо то привели крају у смислу да завршимо све предуслове да бисмо грађанима Републике Српске омогућили те активности", рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана