Шеранић: У Српској постоји добар оквир за развој стоматологије

Срна
Шеранић: У Српској постоји добар оквир за развој стоматологије

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је вечерас да у Српској постоји добар оквир за развој стоматологије и да приватни и јавни партнери заједно дају печат стоматолошкој дјелатности, како у очувању здравља, тако и у истраживачком смислу, гдје Република Српска брзо напредује.

"Замајац свакако јесу медицински факултети, како у Бањалуци тако и у Фочи и Завод за стоматологију. Пред нама се отвара неколико нових пројеката који се тичу стоматологије, прије свега са аспекта здравственог туризма и стоматолошке услуге, што представља веома важан оквир за ову врсту дјелатности", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци, гдје је присуствао свечаној сједници Скупштине Коморе доктора стоматологије Српске.

Он је додао да више пажње него до сада треба посветити оралном здрављу дјеце у Српској и нагласио да ће превентивни програми који би у том слислу били спровођени наредних година, допринијети много бољој оралној хигијени становништва.

Предсједник Коморе доктора стоматологије Српске Саша Дабић ракао је да ова грана медицине веома брзо напредује, додавши да је задатак Коморе да прати сва та достигнућа и да покуша да учествује у формирању нових подзаконских и законских аката како би био створен нормалан правни оквир у којем ће таква стоматологија моћи функционисати.

Он је додао да ништа не било могуће без подршке Министарства здравља и социјалне заштите Српске гдје су добили прилику да кроје сопствени закон о дјелатностима у здравству, додавши да је то корак у будућност и да ће тај закон Српску приближити ЕУ.

Професор Медицинског факутета у Фочи Никола Стојановић, који је добитник награде "Велики печат" Коморе доктора стоматологије Српске, рекао је да ова награда представља задовољство, али и сатисфакцију да је његов рад препознат.

Он сматра да није задовољавајуће стање када је ријеч о оралном здрављу становништва, те је нагласио да је Српској неопходан национални пројекат оралног здравља, гдје би била створена национална студија на основу које би дошли до релевантних података и могли да планирамо превентивне програме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана