Шеранић: У припреми нове мјере за стимулисање рађања дјеце

Срна
Шеранић: У припреми нове мјере за стимулисање рађања дјеце

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је Срни да су у плану измјене и допуне Закона о дјечјој заштити којима Влада Српске жели да унаприједи систем дјечије заштите, а првенствено његов пронаталитетни карактер стимулисањем рађања дјеце и јачањем подршке послодавцима путем ослобађања трошкова за исплату накнада плата породиљама.

Шеранић објашњава да су измјене закона које ће ступити на снагу од 2020. године у складу са Програмом економских реформи Републике Српске за период од 2018. до 2020. године и меморандумом закљученим између Владе и Уније удружења послодаваца Републике Српске.

“Влада је опредијељена да у трогодишњем периоду у цјелости преузме трошак накнада за вријеме породиљског боловања запослених лица. За 2018. годину утврђена је обавеза умањења основице доприноса за 20 одсто, за 2019. годину 50 одсто, а од 2020. године 100 одсто износа бруто плате за породиље сносиће Јавни фонд за дјечију заштиту”, каже Шеранић.

Говорећи о правима која проистичу из Закона о дјечјој заштити, Шеранић је подсјетио да Српска већ издваја значајна средства и да ће само у овој години Јавни фонд за дјечију заштиту за права из области дјечје заштите издвојити око 96 милиона КМ.

“Ријеч је о помоћи за набавку опреме за новорођенче, материнском додатку, додатку на дјецу, рефундацији исплаћене накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства, рада са половином пуног радног времена ради појачане његе дјетета до три године живота, рада са половином пуног радног времена ради појачане његе и старања о дјетету са сметњама у развоју, те задовољавању развојних потреба дјеце и пронаталитетној накнади за трећерођено и четврторођено дијете”, истакао је Шеранић.

Он је додао да је међу правима из области дјечије заштите и ново право накнаде за незапослене мајке у мјесечном износу од 405 КМ у трајању од годину, а за близанце, треће и свако наредно дијете у трајању од 18 мјесеци.

Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите, у буџету Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске за 2019. годину за помоћ у набавци опрему за новорођенче планирано је 2,62 милиона КМ, матерински додатак 30,86 милиона, додатак на дјецу 19,99 милиона, те пронаталитетну накнада за трећерођено и четврторођено дијете 900.000 КМ.

За рефундацију накнаде плате за породиљско одсуство обезбијеђено је 39,50 милиона КМ, накнаде плате за вријеме рада са половином пуног радног времена ради појачане његе дјетета до три године живота 65.000 КМ, накнаде плате за вријеме рада са половином пуног радног времена ради појачане његе и старања о дјетету са сметњама у развоју 1,25 милиона, те за задовољавање развојних потреба дјеце 1,21 милион КМ.

Шеранић је рекао да ће Република Српска, по први пут, ускоро добити и закон о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнутом оплодњом.

“Фонд здравственог осигурања пацијентима који се боре са стерилитом пружа могућност да дођу до потомства и финансира три покушаја вантјелесне оплодње. До сада је захваљујући овим поступцима Српска богатија за 1.115 нових становника. До сада је та област регулисана правилником, а сада смо се одлучили да то питање регулишемо законски, што подразумијева детаљно дефинисање протокола лијечења, поступка, чувања ембриона, а створићемо законске претпоставке и за чување биолошког материјала”, објашњава Шеранић.

Министарство здравља и социјалне заштите је израдило и Стратегију за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Српској за период од 2019. до 2029. године коју прати Акциони план којим су дефинисани циљеви.

Тим циљевима је дефинисано да је планирање породице доступно свима и да све жене репродуктивне доби које желе потомство имају здраву трудноћу, нормалан порођај и очувано здравље након порођаја.

Циљеви су и смањено оптерећење болестима репродуктивних органа као што су малигне болести, полно преносиве болести, развојне аномалије репродуктивних органа, те да су сви грађани равноправни, информисани и заштићени од насиља и да уживају сексуално и репродуктивно здравље и право у свим околностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана