Шеранић: Подршка едукацији из области ургентне медицине

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА-Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је данас у Бањалуци да ће ресорно министарство наставити да подржава едукацију кадра из области ургентне медицине и његе.

Шеранић је, уочи отварања првог Међународног конгреса Ресусцитационог савјета Српске "Знање (НИ)ЈЕ ИЗБОР", истакао да су осим образовања кадрова у примарној и секундарној здравственој заштити, важни и законски оквири, као и изградња и опремање здравствених објеката.

"Имаћемо прилику да чујемо интересантне теме на овом конгресу и да видимо примјере како се ради када је ријеч о примарном спасавању живота и стабилизацији самих пацијената. Ресусцитациони савјет свакако има подршку Министарства и ово је наставак активности које континуирано реализујемо у овој области", рекао је Шеранић новинарима.

Предсједник Ресусцитационог савјета Републике Српске Биљана Ћургуз рекла је да Конгрес окупља бројне здравствене стручњаке из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније и Хрватске, те да је ово прилика за промовисање ургентне медицине на свим пољима.

"Ургентна стања имамо у свим гранама медицине, а фокус нам је посебно на едукацији лаика и ширег грађанства, те спасилачких професија, које долазе из МУП-а, спортских друштава и Горске службе спасавања, којима се може десити задесна ситуација и гдје је потребно хитно збрињавање. Тада учимо лаике како да дио посла ураде док не стигне екипа хитне медицинске помоћи", додала је Ћургуз.

Менаџер пројекта јачања сестринства у БиХ Елдин Фишаковић нагласио је да овај пројекат пружа подршку јачања капацитета сестринских удружења, која захваљујући конгресима као што је данашњи, имају прилику да науче на који начин се морају развијати капацитети удружења сестринске професије.

Међународни конгрес Ресусцитационог савјета Републике Српске трајаће до недјеље, 25. септембра, а намијењен је свим здравственим радницима, док ће учесницима бити омогућено да осим усмених и постер презентација присуствују и показним и симулацијским радионицама.

Разноврстан програм Конгреса основ је за креирање будућности здравственог система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана