Шеранић отворио међународни симпозијум Удружења хирурга у Фочи

Срна
Foto: Срна

ФОЧА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је у Фочи отворио 13. симпозијум Удружења хирурга Републике Српске и Хируршке секције Српског лекарског друштва из Србије са међународним учешћем.

Уз жеље за успјешан рад овог еминентног тродневног научног скупа, Шеранић је нагласио да развој медицинске науке у Српској неће стати захваљујући и оваквим научним скуповима и иновативном и преданом раду врхунских љекара у свим областима медицине.

Он је честитао организаторима, Универзитетској болници Фоча и Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву за предан и континуиран рад у области унапређења медицинске науке, посебно хируршких грана.

"Хирурзи у овим тешким тренуцима нису стали и свој посао су у вријеме пандемије вируса корона обављали професионално и часно", истакао је Шеранић.

Шеранић је захвалио свим љекарима и медицинском особљу за сарадњу са ресорним министарством, све у интерсу грађана Реублике Српске.

Директор Универзитетске болнице у Фочи Радмило Марић захвалио је Шеранићу за велику и искрену подршку развоју и опремању ове реномиране здравствене установе, те учесницима симпозијума, врхунским хирурзима, пожељевши им добродошлицу и успјешан рад.

Предсједник хируршке секције Српског лекарског друштва из Београда Србислав Кнежевић нагласио је значај овог скупа и подсјетио на све досадашње учеснике симпозијума, који више нису међу живима и којима су присутни одали пошту минутом ћутања.

Продекан за наставу Ирена Младеновић у име Медицинског факултета, његових професора и студената, поздравила је учеснике и госте симпозијум и упознала их о резултатима рада ове високошколске установе.

Према њеним ријечима, врхунски резултати, као и и висок ниво међународне сарадње студената и професора у области медицине, постигнути су захваљујући и великој подршци Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите.

Чланови Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву уприличили су пригодан музички програм и извели нумере "Душо моја" Кемала Монтена и "Емина" Алексе Шантића, као и популарну пјесму "Имам једну жељу".

Након ове свечаности, Шеранић је посјетио нову зграду хирургије и интензивне његе Универзитетске болнице Фоча која је реконструисана и опремљена у оквиру пројекта "Модернизација ЈЗУ Универзитетске болнице у Фочи - реконструкција, доградња централног објекта `Б` и набавка опреме".

Планирано је и да Шеранић у 13.00 часова посјети Дом здравља Чајниче поводом испоруке и пуштања у рад стационарног аналогног РТГ апарата вриједности 149.000 КМ.

Ова опрема набављена је у оквиру "Хитног пројекта ковид 19" који спроводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У оквиру ове набавке за здравствене установе у Републици Српској набављени су и монитори за надзор пацијената, РТГ и УЗВ апарати, мобилни ЦТ систем и ињектор за ЦТ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана