Шеранић: Од првог новембра почињу серолошка испитивања

Срна
Шеранић: Од првог новембра почињу серолошка испитивања

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће од 1. новембра у Српској почети студија о серолошким испитивањима.

Студију ће спровести Институт за јавно здравство и медицинских факултета у Фочи и Бањалуци.

– Студија има јасан протокол истраживања који подразумијева јасан узорак и број људи који ће се у одређеним локалним заједницама позивати, прије свега кроз анкетирање које ће урадити Институт за јавно здравство, а потом и узимање узорака које ће дати добровољци који учествују како бисмо утврдили њихов серолошки статус и на основу тога радили даље процјене за статус становништва у Српској – рекао је Шеранић новинарима у Теслићу.

Он је најавио да ће ова студија бити унапријеђена.

– Размишљамо о перспективној анализи праћења тих људи кроз одређени шестомјесечни период да бисмо могли добити још неке значајне податке који су нам ваљани када говоримо о превентивним мјерама, мислим овдје у смислу вакцинације, али превентивним мјерама – навео је Шеранић у Бањи “Врућица” уочи отварања дводневног састанка епидемиолога Републике Српске који организују Институт за јавно здравство Српске и Канцеларија Свјетске здравствене организације  у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана