Шеранић: Oбољелим од епилепсије омогућити квалитетнији живот

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да ће ресорно министарство заједно са Удружењем обољелих од епилепсије радити на томе да се овим лицима унаприједе здравствене услуге како би им било омогућено да имају што квалитетнији живот.

- Сарадња са Удружењем треба да се настави, прије свега она која се односи на системске проблеме које се тичу особа које болују од епилепсије и видјећемо на који начин ћемо то да регулишемо - изјавио је Шеранић новинарима у бањалучком парку "Петар Кочић", гдје је присуствовао обољежавању "Љубучастог дана", Свјетског дана обољелих од епилепсије.

Шеранић је нагласио да су одређени лијекови, који су предмет рефундације, стављени на А1 и А листу Фонда здравственог осигурања, како би и даље била обезбијеђена могућност, прије свега финансирања, што претходно није био случај.

Предсједник Удружења обољелих од епилепсије Српске Јелена Борић рекла је да је у Српској око 6.000 особа обољело од епилепсије, те нагласила да је један од највећих проблема набавка лијекова, због чега су неки чланови принуђени да их прошверцују преко границе.

Она је додала да проблеме имају и дјеца у вртићу која болују од епилепсије, људи на послу који добијају карактеристике да нису радно способни, иако бројни примјери показују да су они корисни чланови друштва.

Иницијатор формирања Удружења обољелих од епилепсије четрдесетједногодишњи Давор Вукосављевић рекао је да је рођен здрав, али да од 1996. године, када га је погодио залутали метак, болује од епилепсије.

Он је додао да је запослен, те да на послу нема проблема због тога, те да има подршку и разумијевање и директора и радних колега.

Савјетник градоначеника Бањалуке за друштвене дјелатности Милада Шукало рекла је да је град и ове године подржао ову манифестацију и истакла да је веома важно да се подиже свјесност о онима који се боре са епилепсијом.

- Имамо добру сарадњу са Удружењем обољелих од епилепсије, град је обезбиједио простор за њихов рад, а подржавамо и њихове активности - рекла је Шукало.

Обиљежавању "Љубучастог дана" присуствовала је и делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана