Шеранић: Најважније да се испоштовани захтјеви радника

СРНА
Шеранић: Најважније да се испоштовани захтјеви радника

ПРИЈЕДОР - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је најважније да су испоштовани захтјеви радника Дома за старија лица у Приједору којима је раније руководство дуговало вишемјесечна примања, порезе и доприносе и због чега су у више наврата ступали у штрајк.

"Никада није лако, уколико имате кредит, имате дијете које се спрема за школу, а нисте примили четири плате. Стварно је немогуће организовати живот и разумијем и њихове захтјеве и њихову жељу да се то разријеши јер је то апсолутно људски", рекао је Шеранић новинарима у Приједору након разговора с новим руководством ове установе.

Он је подсјетио на то да је Влада је у првом наврату издвојила око 400.000 КМ из Компензационог фонда, а Министарство потом из редовних дознака установа социјалне заштите око 340.000 КМ.

"Оно што сам ја тражио од директорице, то је да од јануара морамо имати уплаћене све порезе и доприносе и да се не смије исплаћивати плата без пореза и доприноса. Не дозвољавам пријем нових радника уколико нису плаћени сви доприноси за ту годину. Битно је да су плате реодвне, да су уплаћени порези и доприноси и сама установа ће говорити за себе", навео је Шеранић.

Он је додао да ова установа има велике могућности и за регију и за локалну заједницу.

"Треба нам једна оваква установа која, прије свега, добро послује и добро ради. Подршка Министарства и мене лично неће изостати овој установи тако да очекујем и оно што кажем својим сарадницима - будите креативни, а ја сам ту да вас подржим", поручио је Шеранић.

Према његовим ријечима, Министарство је послало Главној служби за ревизију јавног сектора допис гдје се тражи да провјере пословање Дома за старија лица у Приједору.

Вршилац дужности директора Дома за старија лица Марија Личанин захвалила је Влади и министру Шеранићу за помоћ установи која је довела до побољшања и стабилизације рада.

"Радници су испоштовани у свим захтјевима који су постављени и мислим да ћемо наставити даље у једном новом правцу и да ћемо сви бити задовољни, како министарство, радници и корисници, тако и наш град који ће имати једну установу на коју ћемо моћи бити поносни", додала је Личанин.

Предсједник Синдикалне организације Дома за старија лица Приједор Миле Танкосић захвалио је Влади и Министарству за то што су испоштовани сви захтјеви радника, а граду Приједору за једнократну помоћ од 400 КМ по раднику за рад у условима ковида.

Он је подсјетио да су захтјеви били исплата четири заостале плате, 35 превоза и дуговања према радницима који одлазе у пензију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана