Шеранић: Крајем ове седмице могла би почети вакцинација

Срна
Шеранић: Крајем ове седмице могла би почети вакцинација

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић нада се да би крајем ове седмице могла да почне вакцинација са 20.000 доза из другог контингента руске вакцине, која је данас допремљена у Бањалуку.

Шеранић је истакао да је ових 20.000 доза намијењено за здравствене раднике и старачке домове, како би се завршио циклус вакцинације започет дијелом из првог контингента вакцина у Републици Српској, а дијелом кроз вакцинацију у Србији.

- Сходно томе, затворићемо прву категорију по плану вакцинације становништва које треба да се вакцинише и имати одређене количине доза које ћемо усмјерити према лицима, прије свега, старијим од 65 година, односно са различитим врстама хроничних обољења - рекао је Шеранић новинарима након дочека другог контингента руске вакцине.

Према његовим ријечима, Институт за јавно здравство Републике Српске координисаће цијели процес, заједно са здравственим установама.

- И ова доза по интервентном увозу мора ићи у контролу квалитета серије у Агенцију за лијекове БиХ, након чега ће вакцина бити спремна за употребу и биће дистрибуисана здравственим установама - поручио је Шеранић.

Ресорни министар је истакао да са овим Република Српска улази у масовнију вакцинацију, с циљем да се што брже вакцинише што је могуће већи број лица.

- Ријеч је о 20.000 доза прве компоненете за 20.000 особа, тако да имамо најаве да ће у блиском периоду стићи друга компонента за ревакцинацију. То је сличан принцип како ради и Србија. Циљ је што прије кренути у вакцинацију, а да након тога долазе оне количине потребне за ревакцинацију - објаснио је Шеранић.

Шеранић је нагласио да би према најавама у току наредне седмице требало да дође и друга компонента, те да су то ствари које се договарају са произвођачем.

- Надам се да ћемо крајем седмице кренути у кориштење ових доза, а ревакцинација иде минимално 21 дан након вакцинације - објаснио је Шеранић.

До сада су, напомиње Шеранић, 2.626 лица вакцинисана у Србији и 970 лица у Републици Српској, што је укупно око 3.500 лица.

Кад је ријеч о вакцинама из система "Ковакс", Шеранић је навео да је за сутра у 13 часова предвиђено да се одржи састанак са представницима компаније "Фајзер".

- За "Ковакс" је значајан први квартал 2021. године, односно у марту би требало да дођу одређене количине из овог система набавке. Очекујем да ће `Ковакс` одговорити нашим захтјевима, јер смо на вријеме испунили све наше обавезе, те не видим разлога да се то не реализује - рекао је Шеранић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић дочекали су данас у Бањалуци други контингент од 20.000 доза руских вакцина против вируса корона "спутњик V".


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана