Шеранић: Кисеоник има адекватну чистоћу и грађани не требају бити забринути

Срна
Шеранић: Кисеоник има адекватну чистоћу и грађани не требају бити забринути

БАЊАЛУКА - Пацијенти се у болницама у Републици Српској лијече кисеоником у медицинске сврхе, који има адекватну чистоћу и грађани због тога не треба да буду забринути, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

 “Одбацујем тврдње да се у здравственим установама у Републици Српској користи неадекватан кисеоник”, рекао је Шеранић.

Он је подсјетио на сједницу Владе одржану јутрос на којој су добили задатак да у року од 48 часова потврде квалитет кисеоника и да се јавности покаже какве су његове карактеристике, јер грађани заслужују информацију будући да је пољуљано повјерење у то шта грађани примају.

“Сутра очекујемо компанију која ће узети узорке у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и извршити контролу квалитета кисеоника. Немамо разлога за бригу. Кисеоник је апсолутно медицински индикован”, рекао је Шеранић за АТВ.

Никакав кисеоник, као што се наводило у појединим изјавама, попут оних да се користи исти као у ауто-лимарским радњама, истакао је Шеранић, не користи се нити смије да се користи у здравственим установама, што ће потврдити провјера квалитета кисеоника.

Шеранић је поновио да је кисеоник исти онај којим су се лијечили пацијенти прије 20 година, а користе га и бебе, породице, други пацијенти којима је потребан, али га користе и у боцама за рониоце, ватрогасци.

“Грађани не треба да буду забринути због тога”, рекао је министар и додао да је ова прича о неадекватном кисеонику узнемирила пацијенте, њихове породице, цјелокупну јавност, да су љекари дошли у ситуацију да пацијенти који користе кисеоник то сада одбијају.

Министар Шеранић је рекао да немају времена да се баве кривичним пријавама већ како грађанима омогућити адекватну здравствену заштите, али је указао на то да те пријаве немају упориште, да се износе веома тешке тврдње попут злочина против човјечности.

“Одговорно стојимо пред грађанима што се тиче здравствене заштите”, истакао је Шеранић и указао на то како умјесто струке о квалитету кисеонику прича градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, студент економије.

Према његовим ријечима, здравље пацијената није предмет политичке борбе, поготово у кризи попут ове узроковане вирусом корона.

“Сачекаће се налази независне контроле квалитета кисеоника, тај кисеоник је највишег квалитета и задовољава све потребне параметре”, закључио је Шеранић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана