Селак: Опстаћемо као народ све док памтимо невино страдале претке

ГС
Селак: Опстаћемо као народ све док памтимо невино страдале претке

БАЊАЛУКА - У бањалучком насељу Дракулић данас је обиљежена 81. годишњица масовног страдања Срба које су усташе у зору 7. фебруара 1942. године поклале на највирепије начине у насељима Дракулић, Шарговац и Мотике и руднику Раковац.

Државници и многе делегације поклониле су се сјенима и помолили за душе више од 2.300 невиних предака.

-Детаљно испланиран напад, који је подразумијевао најприје тровање животиња како оне не би узбуниле народ, а потом и масовни покољ српских цивила на монструозне начине недвосмислено доказују да је у овим бањалучким насељима извршен геноцид над Србима од стране тадашњих усташа 1942. године - изјавио је предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.

Јутрос је у спомен храму Светог великомученика Георгија служена света литургија, а у 12 часова и помен страдалима код споменика у насељу Дракулић.

-Историјски списи, па чак и они из тадашње злочиначке НДХ, свједоче да је овај злочин, који су предводили фратри католичке цркве, најмасовнији злочин који се десио у једном дану. Наши недужни преци, цивили, дјеца и старци су у нечовјечним мукама испуштали своје душе након удараца маљева, крампова, сјекира и ножева, без и једног испаљеног метка. Овакав злочин је непојмљив у цивилизованом свијету и људима који имају бар зрно емпатије у себи - поручио је лидер СПС-а.

-Нећемо заборавити ни један злочин над нашим мирним, христољубивим и слободарским народом од Дракулића и Јасеновца, до Јадовна, Сиска и херцеговачких јама. Док год се сјећамо живота и страдања предака имамо право да се називамо њиховим потомцима, уз свеприсутну обавезу да нашим потомцима оставимо у аманет сјећање на невино страдали српски народ - закључио је

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана